Epidemie de sinucideri în Europa

Dacă până la izbucnirea crizei economice a fost observat un trend descendent în rata sinuciderilor din Europa, din 2007 a crescut numărul persoanelor care au ales să își pună capăt vieții, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Psychiatry. Datele sugerează, totodată, că această situație tragică poate fi evitată.

Din 2007 și până în 2009 numărul sinuciderilor înregistrate în 24 de țări din Europa a crescut cu 6,5 procente, au descoperit experții de la Universitatea Oxford. Tendința de creștere a ratei sinuciderilor în perioada 2007-2010 a fost prezentă însă și în Canada și Statele Unite.
„A fost observată o creștere substanțială a sinuciderilor în timpul recesiunii, mai mare decât am fi putut anticipa pe baza trendurilor anterioare”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Aaron Reeves. Potrivit datelor, criza financiară a crescut numărul acestor cazuri cu cel puțin 10.000 în Europa, Canada și SUA.
În urma studiului a reieșit faptul că cei mai importanți factori de risc ce au condus la creșterea ratei sinuciderilor asociate recesiunii au fost datoriile, pierderea locului de muncă și a locuinței.
Experții cred însă că acest trend poate fi evitat. „Studiul arată că înmulțirea sinuciderilor nu a fost observată peste tot, așa că în timp ce recesiunile vor continua să lovească, ele nu provoacă întotdeauna autovătămare”, adaugă dr. Reeves.
În acest sens sunt oferite drept exemplu Suedia, Finlanda și Austria. În ciuda creșterii ratei șomajului pe fondul crizei globale, cele trei țări nu au înregistrat o înmulțire a numărului de sinucideri în perioada de criză. Mai mult, în Austria a fost observat un trend descendent în ceea ce privește rata sinuciderilor, în ciuda creșterii numărului de șomeri. Specialiștii susțin că riscul de sinucidere poate fi redus printr-o investiție în programele de asistență pentru șomeri, de 100 de dolari pe cap de locuitor.
Trendul observat în cadrul studiului au fost confirmat și de Beth Murphy, care lucrează la asociația de caritate Mind din Anglia. Aceasta susține că a observat cum din 2008, linia telefonică de informații a organizației a fost din ce în ce mai des apelată de persoane „îngrijorate de impactul banilor și a șomajului asupra sănătății lor mintale. (…) Unele persoane pot experimenta dificultăți în a face față acestor factori, astfel încât sinuciderea poate părea singura opțiune”, citează BBC.
„Șomajul, lipsa siguranței la locul de muncă și alți factori asociați recesiunii au legătură cu un nivel scăzut al sănătății mintale și cu sinuciderea”, a declarat Andy Bell, de la Centrul pentru Sănătate Mintală. De aceea, el sugerează că rezultatele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru îmbunătățirea serviciilor de îngrijire și a personalului medical în scopul prevenirii, dar și identificării celor expuși riscului de a-și face rău.

www.semneletimpului.ro