În seara zilei de 24 ianuarie 2016, după finalizarea celei de a treia zi de lucru a Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Locale, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril a vizitat reprezentanța Patriarhiei Moscovei pe lângă Consiliul mondial al bisericilor în Geneva.

În parohia stavropighială a Bisericii Ortodoxe Ruse pe lângă reprezentanță – biserica în cinstea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Sanctitatea Sa Patriarhul a oficiat un Te Deum în cinstea Maicii Domnului.

În timpul serviciului divin s-au rugat: arhiepiscopul Genevei şi al Europei Occidentale Mihail; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; reprezentantul Patriarhiei Moscova pe lângă Consiliul mondial al bisericilor și organizațiile internaționale la Geneva protoiereul Mihail Gundeaev.

În biserică a fost prezent reprezentantul permanent al Federației Ruse pe lângă secția ONU și alte organizații internaționale A.N. Borodavkin.

După încheierea Te Deum-ului Sanctitatea Sa Patriarhul s-a adresat către credincioși cu o predică:

„Dragi frați și surori!

Sunt cuprins de o deosebită bucurie, datorită faptului că am oficiat Te Deum-ul în această biserică arhiplină. Am avut ocazia să oficiez în diferite condiții servicii divine în această biserică – și când numărul enoriașilor era de zece ori mai mic, și când a început să vină tot mai multă lume. 

De această parohie sunt legate multe amintiri. Am sosit la Geneva acum 45 de ani și aici a început slujirea mea. Când biserica a fost mutată încoace și eu am intrat în această încăpere, aproape că nu am simțit diferență, deoarece erau aceleași icoane, aceleași persoane, același cor. Actualmente corul s-a schimbat mult, dar până în prezent noi o salutăm cu bucurie pe Mariana Mihailovna. Pe cineva nu îl mai văd dintre acei cu care mi-am început slujirea. De aceea toate acestea ating niște fibre omenești foarte profunde. Cred că fiecare înțelege despre ce vorbesc. Cei cărora le este hărăzit să-și măsoare viața prin intermediul unor astfel de perioade, precum sunt 45, 50, 60 de ani, înțeleg cât de mult prețuiești tot ce a fost în trecut.

Au fost multe greutăți și complicații, deoarece eram pe atunci foarte tânăr, aveam abia 24 de ani, când am fost numit în această funcție responsabilă – reprezentarea Bisericii Ruse aici, la Geneva, pe lângă Consiliul mondial al bisericilor. Nu aveam pe atunci nici experiență, nici cunoașterea suficientă a limbilor străine, nici înțelegerea a tot ce se întâmplă în Occident. Era o lume cu totul închisă pentru mine și se cerea ca în scurt timp să studiezi, să înțelegi, să vezi, să simți diverse probleme. Însă pe măsura intrării în această viață, am îndrăgit foarte mult Geneva, această parohie a noastră, enoriașii, devenind cu ei chiar rude, dacă putem spune astfel. De aceea orice vizită ulterioară la Geneva era legată și de vizitarea acestei biserici și de oficierea serviciului divin. După întronarea mea în treaptă de Patriarh, nu am mai avut o astfel de posibilitate, de aceea puteți înțelege sentimentele mele pe care le simt azi, aflându-mă în mijlocul vostru.

Aș vrea să vă doresc, în primul rând, să păstrați credința în inimă, deoarece ea este o mare putere. Vă spun aceste cuvinte nu doar din motivul că mă adresez către voi în calitate de Patriarh. Vorbesc și în numele experienței mele personale, credeți-mă. Am fost nevoit să trec în viață prin circumstanțe extrem de grele, când ți se părea că nu îți vor ajunge puteri omenești, că rațiunea omenească nu va putea găsi ieșire din situație. Iar când înțelegi că dintr-o dată, subit, totul se schimbă, devine clar că nu este nimic altceva, decât răspunsul Domnului la rugăciunile tale, atingerea harului Dumnezeiesc. De aceea să nu vă tulbure nici un fel de situații din viață. Țineți minte că în mâinile omului credincios se află puterea enormă a rugăciunii, bazată pe sentimentul intern al credinței. 

Aceasta nu înseamnă că noi trebuie să așteptăm în mod inactiv ajutorul lui Dumnezeu, fără a face ceva. Domnul niciodată nu va veni în ajutor leneșilor, niciodată nu va ajuta celor care nu fac nimic, deoarece El nu poate încuraja slăbiciunea omenească. El susține doar eforturile noastre. Și atunci când noi îmbinăm eforturile depuse pentru soluționarea problemelor de care ne ciocnim cu cererea concomitentă de la Domnul a ajutorului, atunci se și produce această îmbinare a Dumnezeiescului și a omenescului în viața omului și noi devenim mai puternici. Această putere nu depinde de sănătatea noastră trupească, nu depinde de funcția pe care o deținem sau de situația socială, deoarece puterea este a lui Dumnezeu.

De aceea am vrut să vă spun ca să vă rugați mai fierbinte, niciodată să nu aveți îndoieli în credința voastră și să țineți minte că această credință nu trebuie să se situeze în rândul al zecelea sau al douăzecilea în viața voastră. Iar în cazul când ne vom face toate lucrurile, iar apoi, când vom avea timp liber, vom intra în fugă în biserică, atunci Domnul ne va ajuta în aceeași măsură – care este mai mică de zece sau de douăzeci de ori. Iar dacă credința este o prioritate pentru noi, dacă ne organizăm viața în primul rând astfel, ca ea să corespundă unei trăiri creștine, atunci și Domnul ne vine în întâmpinare.

Părinte Mihail, vreau să te felicit din inimă. Printr-o coincidență uimitoare azi e ziua Îngerului tău. Când se planifica venirea mea aici, crede-mă, nu m-am gândit la aceasta. Se vede că e Pronia lui Dumnezeu. În această zi tatăl meu adormit, bunelul părintelui Mihail, de asemenea sărbătorea întotdeauna ziua Îngerului. De aceea în ziua de azi îl pomenim și pe el cu cei adormiți, iar pe tine – la sănătate. Să te ajute Domnul să trudești destoinic, ca să fii aproape de oameni, să contribui la soluționarea problemelor lor duhovnicești, să te rogi împreună cu ei și să duci slujirea responsabilă a reprezentantului Bisericii Ruse. Întru pomenirea evenimentului de azi, aș vrea să fii învrednicit de această cruce. Este o cruce deosebită, jubiliară, care a fost executată cu prilejul aniversării a 1000 de ani de la fericita adormire a sfântului întocmai cu apostolii marele cneaz Vladimir. Fie ca Domnul să te păzească în toate căile vieții tale.

Parohiei aș vrea să aduc în dar o icoană identică celei din biserica de pe strada Töpfer (catedrala sobornicească „Înălțarea Sfintei Cruci” a Eparhiei Europei Occidentale a Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate de pe strada Rudolf Töpfer în Geneva – red.). Deoarece actualmente ele fac parte din aceeași comunitate ortodoxă, fie ca și în această biserică să  existe acest minunat chip al cuviosului Serghie de Radonej.

Vouă tuturor, ca și ieri în catedrală, aș vrea să vă transmit chipul Mântuitorului nefăcut de mână omenească cu binecuvântarea Patriarhului. Să vă păzească Domnul”.

După încheierea serviciului divin a avut loc o agapă a enoriașilor cu Preafericitul Stăpân.

Astăzi, Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril participă

Molebenul
Molebenul

în continuare la lucrările Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Locale.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii