Perioada Postului este motiv pentru a renunța la produsele de frupt, dar nu și la o alimentație sănătoasă.
Pentru că ispita ar putea fi mare, înainte să mergi la cumpărături ar fi bine să-ți faci o listă a produselor necesare. Important, nu încerca să substitui alimentele de frupt cu alternativele acestora. E vorba de crenvurştii vegetali, pateurile şi salamul de soia.
De ce, îți spune Luminița Suveică, șefa Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău.
Luminița Suveică, șefa Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău
Adevărul despre UNT. Tot ce trebuie să știi!
Din păcate, se inventează tot felul de produse de post care să substituie carnea. Sunt din soia, cu multe adausuri de conservanți, coloranți, E-uri etc.
Prin urmare, trebuie de evităt alimentele procesate de orice fel. Important, toate produsele procurate să fie proaspete și brute. Recomand să reducem consumul de margarină, „mezeluri de post”, chips-urile, supele la plic, pateurile și alte produse care nu aduc niciun beneficiu organismului nostru. Insist bucatele să fie pregătite acasă, iar meniul să fie stabilit pentru cel puțin o săptămână, acesta să fie variat și cu mulți nutrienți.
Crenvurştii vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt doldora de chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime – carnea, laptele şi ouăle. Pateul și cașcavalul de post conțin foarte multe E-uri și grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare și, în plus, au în compoziția lor albumină sau coloranți de origine animal.
NU încerca să substitui alimentele de frupt cu alternativele acestora
Soia o găsim într-o varietate de produse, de la mezeluri până la pateuri, iaurturi, lapte şi brânzeturi. Însă, soia a generat de-a lungul timpului multe discuții. Nu este recomandată excluderea totală a produselor din soia, doar evitarea suplimentelor nutritive care conțin cantităţi mari de isoflavone sau orice adaosuri modificate genetic. Soia este un aliment ce a fost consumat de oameni de-a lungul anilor, dar ținând cont că sunt atât de multe ingrediente, mult mai folositoare pentru corp, cum ar fi varietatea de nuci si seminte, cred că ar fi bine pentru sănătatea noastră să o consumăm în cantități cât mai mici.
Cât despre consecințele consumului regulat de produse de post, din soia, cu adausuri de conservanți, coloranți, E-uri, acestea pot provoca probleme digestive, indigestii. Consumul zilnic – obezitate, pancreatite, chiar și maladii oncologice.
Meniul de post al copilului
Alimentația recomandată în perioada Postului trebuie să cuprindă legume și fructe proaspete, surse de proteine vegetale, precum: fasole, mazăre, ciuperci etc. De asemenea, pot fi consumate cartofi, varză și cereale, dar în cantități moderate.
Copiilor li se recomandă Postul timp de 2-3 zile.
Trebuie să ne asigurăm, totuși, că micuțului nu îi lipsesc nutrienții esențiali din alimentație, obligatorii pentru o bună creștere.
Alternativele sănătoase pentru un meniu de post
Cum am menționat de mai multe ori, Postul trebuie să includă în alimentație:
• 60% carbohidrați din fructe, legume, cereale
• 25% proteine vegetale din ciuperci, boboase, mazăre, naut
• 15% de grăsimi din nuci, semințe, uleiuri vegetale.
Sursa foto: Facebook.com/Luminita Suveica
Vera Lozovanu-Guțu
Sursa: www.eumama.md