Postul Naşterii Domnului a fost rânduit de Biserică pentru a pregăti pe credincioşi spre cuviincioasa întâmpinare şi serbare a marelui praznic al naşterii cu trup a Mântuitorului Iisus Hristos. El aduce aminte creştinilor de patriarhii şi drepţii din Vechiul Testament, care au petrecut timp îndelungat în post şi rugăciune, în aşteptarea şi cu nădejdea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.

Ce mâncăm în postul Nașterii Domnului

Luni, Miercuri și Vineri – nu se mănîncă nimic pînă la ceasul al 9-lea, adică ora 15:00 – 16:00 , apoi hrană uscată sau legume fierte fără ulei.

Marți și Joi – legume fierte, cu ulei, piînie, vin.

Sîmbăță și Duminică – pește, ulei și vin, înafară de ultimile cinci zile ale postului (de la 20 decembrie – 2 ianuarie).

Dacă luni, marți, joi este Sfînt cu Doxologie, se dezleagă la ulei, vin și pește, iar miercurea și vinerea numai la ulei și vin, dar se mănîncă numai seara.

Dacă miercurea și vinerea este Sfînt cu Priveghere (5/18; 6/19; 9/22; 12/25) sau hramul Bisericii, se dezleagă și la pește.

La Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se mănîncă pește în orice zi nu ar cădea.

Arhimandrit Ermoghen (Adam)

Sursa: „Tipic Bisericesc” alcătuit de Arhim. Ermoghen (Adam), pag. 49