Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a atras marți atenția clericilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Constantinopolului că există „preoți virtuali” care doresc mai mult să se afirme decât să se jertfească pe sine.
Sanctitatea Sa Bartolomeu a convocat pentru prima dată Sinaxa (conferința) preoților și diaconilor din Turcia marți, 17 aprilie, la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Valoukli.
Sfaturi părintești pentru clerici
Adresându-se participanților, Patriarhul Ecumenic a făcut referire la importanța slujirii preoțești oferind clericilor sfaturi părintești pentru intensificarea slujirii lor în lumea contemporană.
„Preotul nu aparține propriei persoane, ci lui Hristos. Pe toate le datorează harului Său. Îi slujește acestuia”, a spus Patriarhul Ecumenic amintind sfaturile și îndemnurile primite la hirotonia întru diacon și preot de la duhovnicul său, Mitropolitul Meliton Hatzis.
Patriarhul a subliniat că „preotul este dedicat sufletește și trupește misiunii sale”.
„Este, într-adevăr, o mare binecuvântare să fiți clerici, preoți și diaconi ai Celui Preaînalt”, a spus Patriarhul Bartolomeu potrivit unui comunicat al Patriarhiei Constantinopolului remis Agenției de știri Basilica.
„Oferim mărturia de iubire față de fiecare om”
„Suntem cu toții purtătorii acestui duh. Neclintiți și neobosiți, păstrăm cele pe care le-am primit: credința, slujirea doxologică a lui Dumnezeu și etosul ecleziastic, dar și oferim lumii buna mărturie de iubire față de om, față de fiecare om, deoarece orice om este făptura lui Dumnezeu după chipul lui și fiecare om poartă o cinste, pentru că pentru el Hristos S-a înomenit și a murit pe cruce și a înviat din morți”.
Patriarhul Ecumenic a evidențiat faptul că toți clericii trebuie să ofere mărturia iubirii frățești, fără diferențieri, oricărei persoane care are nevoie de suport și întărire.
„Această întâietate absolută a iubirii a făcut creștinismul cea mai mare renaștere axiologică din istoria omenirii, lucru de care încă se uimesc opozanții credinței creștine”.
Există o preoție virtuală care vrea să se afirme
Există o „preoție virtuală”, care dorește mai mult să se pară decât să fie, să se afirme decât să se jertfească, să ia decât să ofere. În schimb, adevăratul preot „nu caută să i se înscrie numele în cataloagele istoriei”, ci „să fie înscris în Cartea Împărăției”.
„Aceasta este și misiunea voastră, iubiți părinți. Să fiți dedicați lucrării voastre dumnezeiești fără bariere și fără limite, să fiți slujitori ai Evangheliei iubirii.”
Jertfire de sine și har
„Să fii clericul cel bun presupune smerenie, jertfire de sine, dispoziție sufletească. Trebuie să aveți discernământ față de voi înșivă. Să nu arătați ceea ce este de la sine înțeles ca un mare dar.”
„Ceea ce oferiți credincioșilor este darul harului lui Dumnezeu. Harul lui Dumnezeu este cel care mereu vindecă pe cele neputincioase și plinește pe cele cu lipsă. Orice faceți trebuie să căutați slava lui Dumnezeu, dătătorul a tot binele.”
Critica adusă clericilor devine critică la adresa Bisericii
În încheierea cuvântului său, Patriarhul Bartolomeu a reamintit faptul că preoții trebuie să aibă o prezență și un comportament exemplar în relațiile cu fiecare persoană.
„În conștiința majorității oamenilor, numele de Biserică se leagă automat de sfințitul cler. Astfel, critica adusă clericilor se transformă în critică împotriva Bisericii și în general într-o armă de război împotriva credinței noastre”.
www.basilica.ro