Săptămâna Luminată
Prima săptămână după Paşti, de la Înviere până la Duminica Tomei, este considerată de creştinii ortodocşi cea mai bună perioadă a anului, cu credinţa că, în acest interval, porţile raiului stau deschise.
În primele secole ale creştinismului, adulţii erau botezaţi în noaptea de Învierea Domnului şi timp de o săptămână purtau haine albe, simbol al bucuriei Învierii, de unde numele acestei săptămâni.
În plus, ea se opune Săptămânii Patimilor, numită şi Săptămâna Neagră, când au avut loc evenimentele premergătoare Învierii, Cina cea de Taină, prinderea lui Iisus, drumul spre Golgota, răstignirea, moartea şi punerea Mântuitorului în mormânt.
După ce au postit în Săptămâna Patimilor pentru suferinţele îndurate de Iisus, credincioşii se bucură de Înviere în această săptămână, considerată „raiul anului bisericesc”.
Slujbele de la biserică respectă în fiecare zi până în Duminica Tomei ritualul slujbei de Înviere, chiar şi sjujba de înmormântare se face după acest tipar.
Totodată, în această săptămână nu se fac metanii și nu se postește, iar rugăciunile de seară și de dimineață sunt înlocuite cu rânduiala ceasurilor pascale!