Parlamentul georgian a adoptat în a doua lectură un pachet legislativ împotriva „propagandei lgbt”, votul final asupra proiectului de lege fiind așteptat până la sfârșitul lunii, informează Agenda.ge. Georgia: Proiect de lege care va stopa propaganda lgbt și va „proteja valorile familiei și minorii” Pachetul legislativ intitulat „Valorile familiei și protecția minorilor”, inițiat de partidul de guvernământ la începutul acestui an, vizează combaterea „propagandei lgbt” și „protejarea valorilor naționale și religioase” prin modificarea a 18 legi existente.
Modificările propuse vor interzice adunările sau demonstrațiile publice care promovează identități de gen diferite de sexul biologic, orientarea sexuală sau incestul. Modificările la legea audiovizualului va proteja spațiul informațional de difuzarea reclamelor sau informațiilor ce promovează relațiile lgbt, incestul, precum și imagini care prezintă astfel de conținuturi.
Mamuka Mdinaradze, liderul majorității parlamentare, a spus că lupta împotriva propagandei lgbt este o sarcină națională de natură existențială, care afectează problemele de stat și chiar păstrarea limbii georgiene. Potrivit acestuia, dacă nu se iau măsuri, în două sau trei generații această „propagandă” ar putea duce la schimbări serioase în societate și amenință identitatea națională.
În iunie, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a emis recomandări critice cu privire la proiectul de lege, îndemnând Parlamentul să oprească progresul acestuia. Dacă va fi adoptat pachetul de legi mai sus amintit, legea constituțională va interzice difuzarea de materiale care promovează relațiile familiale sau intime între persoane de același sex, incestul, adopția sau plasamentul familial de către persoane non-heterosexuale sau cupluri de același sex, procedurile medicale de schimbare a sexului sau neutilizarea conceptelor definite de gen.
Uniunea Europeană a condamnat „adoptarea precipitată” a pachetului legislativ, susținând că acesta subminează „drepturile fundamentale ale poporului georgian” și riscă „stigmatizarea și discriminarea în continuare a unei părți a populației”. De asemenea, UE și-a exprimat regretul că legislația, „cu repercusiuni importante asupra parcursului de integrare în UE”, a fost adoptată „fără consultări publice corespunzătoare și fără o analiză aprofundată a conformității sale cu standardele europene și internaționale”.
www.aparatorul.md