Descoperire arheologică foarte importantă
Arheologii din Israel au descoperit o mare clădire datând din timpul Primului şi celui de-al Doilea Templu din timpul domniei lui Iezechia, rege al Iudeii. Autoritatea Israeliană de Antichităţi a excavat in satul Umm Tuba, în sudul Ierusalimului. Agenţia a spus că a găsit o clădire, alcatuită din mai multe camere, dispuse în jurul unei curţi. Camerele cuprind numeroase artefacte şi piese de ceramică din perioada Primului şi celui de-Al doilea templu. Printre obiectele găsite au fost sigiliile oficialilor din guvern, cum ar fi Ahimelekh Ben Amadyahu şi Yehokhil Ben Shahar, toţi din guvernul regelui Iezechia.Descoperire arheologică foarte importantă
Iezechia a fost cel de-al 13-lea rege al Iudeii. Viaţa lui este menţionat în Biblie: în cărţile Regi, Cronici şi Isaia. În Cronici se spune despre Iezechia că, împreună cu profetul Isaia, se rugau lui Dumnezeu pentru a salva Regatul de invazia asirienilor. De asemenea, arheologii a găsit o inscripţie în ebraică pe un vas mai înalt, datând din anii 600 înainte de Hristos, conform însemnelor din Regatul Iudeii. Se crede că această construcţie a fost parţial distrusă în timpul cuceririi Ierusalimului de către babylonieni. Noile descoperiri, împreună cu altele anterior descoperite, ajută la crearea unei imagini despre existenţa evreilor în Ierusalim, în perioada de timp a Primului şi a celui de-al Doilea Templu. Autorităţile Palestiniene, care vor să controleze Muntele Templului şi partea de Est a Ierusalimului, susţin că niciunul dintre templele evreieşti nu a existat vreodată.Muntele Templului este un loc sfânt pentru evrei. Primul templu a fost construit în secolul al 10-lea înainte de Hristos, de către regele Solomon, şi adăpostea Chivotul Legii. Templul a fost distrus în 586 înainte de Hristos, de către Babylonieni. Cel de-al doilea templu a fost construit în 515 înainte de Hristos, şi a fost distrus în 70 după Hristos, de această dată de către romani.
Înflăcărat adorator al Adevăratului Dumnezeu, Iezechia a redeschis Templul lui Solomon. În vremea sărbătoririi Paştelui evreiesc, la care a invitat pe toţi supuşii regatului lui Israel, Iezechia dădu ordin să se distrugă idolii din tot regatul, reamintind oamenilor cum fuseseră pedepsiţi stramoşii care se lepădasera de Dumnezeul cel Adevărat. După aceasta, idolatria a încetat nu numai în regatul lui Iuda, ci în multe locuri din regatul lui Israel. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a scapat de duşmani şi i-a îndeplinit rugăciunile. Astfel, în al patrusprezecelea an al domniei lui Iezechia, regele asirian Senaherib, fiu al lui Salmanasar, cucerind Israelul, şi-a adunat forţele pentru a începe război împotriva lui Iezechia. Regele asirian cuceri fortareaţa Lachis şi trimise o armată spre Ierusalim, cerând ca regele iudeu să se predea. Iezechia s-a întors către Dumnezeu în rugăciune şi un înger al Domnului doborî 185.000 de soldaţi de partea asiriană. La puţin timp după retragerea lui Senaherib, Iezechia se îmbolnăvi.Profetul Isaia veni la el prin voia lui Dumnezeu şi îi spuse să îşi pună ordine în ale sale, pentru că va muri în curând. Dar puterea rugăciunii lui Iezechia fu atât de mare încât Dumnezeu îi prelungi viaţa cu încă cincisprezece ani. Rugăciunea sa era înflăcărată când implora ajutorul lui Dumnezeu. Dar şi mai fierbinti erau rugăciunile sale de mulţumire. Iezechia a murit la vârsta de 54 de ani şi a fost îngropat cu înalte onoruri la Ierusalim.
www.lacasuriortodoxe.com