Dragi Părinţi. „În data 1.01.2012 Papa Benedict al XVI-lea a trimis în lumea întreagă un mesaj de pace, cu ocazia a 45-a zi mondială a păcii, în care Biserica Catolică se adresează Maicii Domnului, pentru a obţine prtoecţia sub acoperământul Ei. Titlul mesajului este: „La pace è frutto della giustizia” adică „Pacea este roada justiţiei”. Papa face o scurtă lectură a situaţiei de criza mondială, nu doar economică dar mai ales morală (criza valorilor fundamentale care susţine coexistenţa paşnică între oameni) şi spirituală (cria datorită faptului că Dumnezeu a dispărut din conştiinţa oamenilor).” Aceste rânduri de mai sus, le-am scris pe caietul de religie, aceasta fiind prima lecţie de religie din acest an. Ţin să precizez că locuiesc cu părinţii în Italia, iar eu merg la şcoală aici, iar orele de religie nu sunt ore de religie în adevăratul sens al cuvântului; precizez asta pentru că nu se face religie catolică, ci doar „religie”, ceea ce înseamnă că ne învaţă ce e iubirea, respectul, aproapele, dar nu dogmele sau fundaţiile catolicismului. Ceea ce m-a determinat să vă scriu rândurile de mai sus, se datorează unei întrebari venite în minte în aceea oră. Părinte, de ce Patriarhii ortodocşi nu trimit astfel de mesaje, discursuri lumii întregi? Doar noi ortodocşsii avem religia cea dreaptă şi poate aşa s-or îndrepta şi alţii.
- Constantin a întrebat 13 ani ago
- last edited 10 luni ago
- You must login to post comments
Fraților, nu neg, e o tradiție frumoasă. Dar și în Biserica Ortodoxă se practică chestia dată. Doar că nu face presa atâta vâlvă în jurul acestor adresări. Dar asta nu înseamnă că ele nu există. Patriarhul Chirill a felicitat lumea și s-a adresat cu un cuvânt de povățuire către popor. Patriarhul Daniel la fel. Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și a Întregii Moldove, a adresat și el cuvânt către poporul nostru. Numai că spre deosebire de Papa, aceste cuvinte la ortodocși sunt nu doar de 2 sau de 3 ori pe an, ci practic, la fiecare praznic împărătesc. Avem în acest sens, chiar Cuvintele de Învățătură ale Patriarhului Chirill. Mă repet, doar că nu sunt într-atât de mediatizate.
Totuși, Ortodoxia nu are la îndemnână atâtea resurse ca Vaticanul. Dar dacă sincer, nici nu am tins niciodată după cele materiale. Avem spre ce tinde, spre viața cea veșnică cu Hristos și cu sfinții săi! Să avem dragoste frate!
Preot Iulian Rață
- Guest a răspuns 13 ani ago
- You must login to post comments
Te rog să te autentifici mai întâi pentru a trimite.