Anafora

0
0

Bună ziua! Așa o întrebare! Am luat anafora de la biserică și aceasta era stropită cu vin, anafora am luat-o pe un șervețel de uscat, respectiv în el s-a îmbibat vinul, anafora am mâncat-o dimineața cu aghiazmă! Ce să fac cu șervețelul care este uscat, însă el a fost îmbibat cu vin? Vă mulțumesc! Doamne ajută!

  • You must to post comments
0
0
Dragă Irina, anafora de care vorbești, se numește litie. În Biserica Ortodoxă, Litia simbolizează şi este o actualizare a agapelor (mese comune) din comunităţile creştine foarte timpurii. Pe atunci, după ce credincioşii primeau Trupul şi Sângele lui Hristos, ei se adunau la o masă comună. În acest fel, ei exprimau legătura frăţească pe care o crea între ei credinţa lor comună şi Împărtăşirea din acelaşi Dumnezeu. În plus, agapele aveau şi un scop caritabil, anume pe acela de a oferi hrana necesară celor mai săraci dintre ei.
Pentru ortodocşi, rostul litiei este şi de a arăta că, pentru ei, pâinea are o valoare foarte mare, nu doar ca aliment de bază, ci şi ca simbol prin excelenţă al Trupului lui Hristos – căci pâinea este preschimbată, la Liturghie, în Trupul lui Hristos. De multe ori, Hristos a fost numit „Pâinea Vieţii”, dar şi ca „Pâinea care a coboarât din cer”. De asemenea, Pâinea simbolizează Biserica lui Hristos, care s-a împărţit peste tot locul ca grâul peste munţi şi care a fost adunată de Hristos într-un singur trup. Astfel, pâinea a primit şi o un înţeles mistic, ea ilustrând esenţa vieţii spirituale a creştinului.
Slujba Litiei
Încă din vremuri străvechi, se consideră că pâinea binecuvântată de la Litie are putere sfinţitoare asupra omului şi poate vindeca infirmităţile şi bolile „dacă este luată cu credinţă.” Termenul grecesc „artoklasia” provine din cuvântul folosit foarte des de Evanghelişti la descrierea Cinei cele de Taină la care Hristos „a frânt pâinea” şi a dat-o ucenicilor Săi ca fiind propriul Său Trup. Astfel, „pâinea frântă” este litia ortodocşilor răsăriteni. Prin acest gest, este stabilită o unitate foarte concretă între Dumnezeu şi Biserica Sa, aproape la fel ca atunci când Domnul înviat s-a ascuns în pâinea frântă din relatarea despre „drumul spre Emmaus” din Evanghelia după Ioan.

Vreau să vă mai atenționez, că litia poate fi consumată și pe mâncate, nu împreună cu agheazma și cu anafora dimineață. Iar șervețelul, vă sfătuiesc pur și simplu să-l ardeți!
Preot Iulian Rață
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.