0
0

Bună ziua. Am aşa o întrebare, în ce an s-a născut Iisus Hristos.

  • You must to post comments
0
0
În Sfânta Evanghelie după Luca citim că în noaptea naşterii Domnului, în apropierea peşterii din Betleem se aflau nişte păstori cu oile lor, afară pe câmp. Decembrie este în mijlocul unui anotimp rece şi ploios în Iudeea. Păstorii întotdeauna îşi aduceau turmele în stâne până la jumătatea lui octombrie, cel târziu.
De asemenea, citim că în aceeaşi perioadă fusese organizat un recensământ, lucru care implica deplasarea multor oameni dintr-o parte într-alta a ţării, în condiţii de călătorie specifice acelor vremuri. Un astfel de recensământ, în luna decembrie, trebuie să fi implicat anumite dificultăţi.
Aflăm din Sfânta Evanghelie că, după ce s-a născut Hristos, Iosif a luat-o pe Maria şi a plecat în Egipt, din cauza poruncii regelui Irod de ucidere a tuturor pruncilor cu vârste de până la doi ani, în încercarea de a-l stârpi pe Cel despre care Magii îi spuseseră că va fi Împăratul lui Israel.
Între nasterea Domnului şi moartea lui Irod a trecut ceva timp, din moment ce Maria şi Iosif au fugit în Egipt la scurt timp de la nasterea Lui şi nu s-a întors în Israel decât după moartea lui Irod.
Irod a murit pe 14 ianuarie, anul 1 îH (există însă şi informaţii pentru anul 4 îH ca an al morţii lui). Tertulian (155-230 dH) spune că împăratul Augustus si-a început domnia cu 41 de ani înainte de nasterea Domnului şi a murit la 15 ani de la acest eveniment.
Augustus a murit pe 19 august 14 dH, ceea ce înseamnă că Iisus s-a născut în anul 2 îH.
De asemenea, Tertulian scrie că Iisus s-a născut la 28 de ani de la moartea Cleopatrei din anul 30 îH, ceea ce ne dă tot anul 2 îH ca an al nasterii Lui.
Sf. Irineu, născut cam la o sută de ani după Iisus, scrie şi el că Domnul s-a născut în al 41-lea an al domniei lui Augustus. Întrucât Augustus si-a început domnia în toamna lui 43 îH, obtinem tot anul 2 îH.
Eusebiu (264-340 dH), supranumit „Părintele istoriei Bisericii”, asează nasterea Domnului în al 42-lea an de domnie a lui Augustus şi la 28 de ani de la cucerirea Egiptului după moartea lui Antoniu şi a Cleopatrei. Al 42-lea an de domnie a lui Augustus tine din toamna lui 2 îH până în toamna lui 1 îH. Cucerirea Egiptului a avut loc în toamna anului 30 îH. Al 28-lea an a tinut din toamna anului 3 îH până în toamna lui 2 îH.
Singura dată care corespunde tuturor acestor date este toamna anului 2 îH.
O altă abordare în determinarea datei nasterii Domnului se bazează pe informatiile despre Sf. Ioan Botezătorul. Elisaveta, mama lui Ioan, era o verisoară de-a Sfintei Maria şi sotia preotului Zaharia, care era din „ceata preotească” a lui Abia (preotii iudeilor erau împărtiti în 24 de „cete” şi fiecare ceată slujea la Templul din Ierusalim timp de o săptămână, de la un sabat la altul).
Când Templul a fost distrus de romani pe 5 august 70 dH, prima ceată de preoti tocmai preluase slujbele religioase. Întrucât ceata lui Abia era a opta ceată, putem merge înapoi şi găsi că Zaharia si-a încheiat slujbele pe 13 iulie 3 îH. Dacă nasterea lui Ioan a avut loc după 280 de zile, înseamnă că ea s-a produs pe 19-20 aprilie 2 îH (mai precis, cu ocazia Pastelui evreiesc din acel an). Sf. Ioan Botezătorul si-a început propovăduirea în al 15-lea an de domnie a lui Tiberiu. Vârsta minimă pentru o lucrare publică era de 30 de ani. Din moment ce Augustus a murit pe 19 august 14 dH, acesta este anul urcării pe tron a lui Tiberiu. Dacă Ioan s-a născut pe 19-20 aprilie 2 îH, el a împlinit 30 de ani pe 19-20 aprilie 29 dH, adică în al 15-lea an al lui Tiberiu. Aceasta pare să confirme anul 2 îH ca an al nasterii Domnului si, din moment ce Ioan Botezătorul era cu cinci luni mai mare decât Iisus, obtinem tot o zi de toamnă ca zi de nastere a Domnului Iisus Hristos.
Elisaveta s-a ascuns timp de cinci luni şi apoi Arhanghelul Gavriil a venit şi i-a dat buna vestire Sfintei Maria, spunându-i totodată şi că Elisaveta va avea un prunc. Maria a pornit degrabă către Elisaveta, care era atunci în prima săptămână din cea de-a sasea lună, cu alte cuvinte în a patra săptămână din luna decembrie, 3 îH. Dacă Domnul Iisus s-a născut după 280 de zile, atunci am avea ca dată a nasterii Lui ziua de 29 septembrie 2 îH, care în calendarul evreiesc era ziua întâi a lunii Tishri şi totodată Praznicul Trâmbitelor.

Doamne ajută!
Preot Iulian Rață
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.