relatii

0
0

Sărut mâna. Părinte, ce să fac? Prietenul meu îmi cere relaţie intimă înainte de căsătorie, pe motiv că suntem studenţi (la medicină), iar pentru a face o familie avem nevoie să ne punem bine pe picioare, macar să nu ne mai întreţină părinţii, că şi aşa avem 12 ani de învăţat. Mulţi dintre colegii noştri trăiesc aşa împreună şi după se căsătoresc. Eu mi-aş dori să fac o familie după legile ortodoxe, aşa cum mi-am dorit de mică, aşa cum au făcut prietenele mele, care şi-au păstrat fecioria până la cununie. Cum să procedez? E o întrebare prostească, ştiu, probabil îmi veţi răspunde că trebuie să fiu mai hotătrâtă şi să am răbdare. Explicaţi-mi ce să fac, cum şi de ce?….vă rog mult. Şi de ce relaţia dintre doi oameni care se vor căsători mai târziu nu acceptă, totuşi, intimitate până la căsătorie?… Mulţumesc!

  • victoria a întrebat 11 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0

Dragă soră, este o întrebare foarte actuală și dureroasă pentru tineretul de azi. Căsătoria este o sfântă taină şi nimeni nu are dreptul să îi ştirbească din acest statut.Dacă îți iubești prietena/prietenul cu adevărat, atunci nu este nevoie de o perioadă de probă pentru a vedea dacă merge relația. Însăși ideea Hai să locuim împreună să vedem dacă suntem compatibili, dacă ne înțelegem bine pune sub semnul îndoielii sentimentele dintre cei doi. În iubire nu este frică, ci iubirea desăvârşită alungă frica, pentru că frica are cu sine pedeapsa, iar cel ce se teme nu este desăvârşit în iubire (I Ioan, 4:18).Concubinajul este semnul depărtării omului de Dumnezeu și duce treptat la profanarea templului sufletului: Importanța păstrării acestui mare dar, sufletul, este relevată de însuși Mântuitorul Hristos: …trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care- L aveți de la Dumnezeu (I Corinteni, 6: 19)  …ce-i va folosi omului, dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? (Matei, 16: 26).Sfântul Ioan Gura de Aur spune că atunci când doi tineri se căsătoresc feciori, soția devine mult mai înțeleaptă și soțul ei la fel. Mai mult decât atât, Domnul va fi mai îngăduitor cu ei și le va dărui binecuvântări nenumărate, deoarece s-au unit așa cum El a poruncit. Căsătoria ne este dată de la Dumnezeu pentru ca punând într-o soție afecțiunea inimii și odihna simțurilor, noi să nu ne dedăm la necinste și la dezordinile iubirii libere.Sfântul Apostol zice prin a prezenta foarte limpede diferența dintre cele două căi de urmat în viață: …Cel necăsătorit se îngrijeşte de cele ale Domnului, cum să placă Domnului. Cel ce s-a căsătorit se îngrijeşte de cele ale lumii, cum să placă femeii. Şi este împărţire: şi femeia nemăritată şi fecioara poartă de grijă de cele ale Domnului, ca să fie sfântă şi cu trupul şi cu duhul. Iar cea care s-a măritat poartă de grijă de cele ale lumii, cum să placă bărbatului (I Corinteni, 7: 32, 34).Căsătoria reprezintă unirea celor doi pentru a urma Lui Hristos, în scopul desăvârșirii și dobândirii mântuirii. De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va unui cu femeia sa și vor fi amândoi un trup (Facerea, 2: 24). Omul a fost creat să viețuiască doar sub harul Lui Dumnezeu. Trebuie să urmăm poruncilor evanghelice pentru că păcatul alungă harul și să încercăm să căutăm mereu pe Domnul și să-i aflăm voia: Domnul iubește pe toți oamenii, dar încă mai mult, îl iubește pe cel care îl caută. Pre cei ce Mă caută Îi iubesc, zice Domnul și cei ce mă caută vor afla har (Sfîntul Siluan Athonitul). Viața de familie trebuie să fie una de sfințenie. Nu întâmplător, familia creștină mai este numită Biserica din casă.

Cel ce găsește o femeie bună află un lucru de mare preț și dobândește dar de la Dumnezeu (Pildele lui Solomon, 18: 22). O casă și o avere sunt moștenire de la părinți, iar o femeie înțeleaptă este un dar de la Dumnezeu (Pildele lui Solomon, 19: 14).

Prot Victor Mihalachi

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.