Sfânta Liturghie-Chinonicul

0
0

Sărut mâna cuvioşi părinţi. În primul rând felicitări pentru sfinţirea bisericii şi să răsplătească Dumnezeu tot efortul. Cu sufletul am participat şi noi împreună cu dumneavoastră. La sfinţenia, măreţia, şi bucuria acestui eveniment. Rugămintea mea de suflet ar fi dacă puteţi să indicaţi, doar cu caracter informativ, care ar fi tipicul după care se alege Chinonicul la praznice, sau cel din duminicile obişnuite, funcţie de tipul Sfintei Liturghii, şi dacă este asociat cu împărtăşirea preotului sau a credincioşilor. Am găsit referiri pe internet la Heruvico-Chinonicarul lui Anton Pann, dar cred că este scris cu litere chirilice şi deci inaccesibil pentru credinciosul de rând. Vă rog mult măcar să îmi sugeraţi o resursă autentic ortodoxă care poate fi consultată în legătură cu această rânduială a Dumnezeieştii Liturghii, că am aşa o nelinişte că poate am necăjit pe cineva cu câteva afirmaţii… Dacă ar fi să fi greşit eu măcar să îmi cer iertare, că nu îmi este de folos să năpăstuiesc suflet nevinovat. Iar de ar fi să fi avut eu dreptate, să ştiu măcar să spovedesc, ca să nu vină peste mine picior de mândrie, că aceasta mi-ar fi chiar cu mult mai nefolositor. Doamne fereşte!

  • Anastasia a întrebat 14 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0

Doamne ajută. Din păcate țin să vă dezamăgesc: nu este nici unul dintre noi încă cuvios. Eu nu sunt încă nici părinte. Deci salutarea se acceptă însă personalizarea e prea mare pentru noi!Foot in mouth Ne bucurăm, deasemenea, pentru voi cei care ați putut fi de față la marea bucurie de sfințire a lăcașului de cult din satul Lucașeuca. Și sperăm să aducă mult rod în sporirea rugăciunii anume de pe acele meleaguri. Iar despre chinonic. Pentru cei care nu știu: CHINONIC este imn bisericesc liturgic care se cântă după „Unul sfânt…”, la sfârșitul Liturghiei, în timp ce se împărtășesc preoții și credincioșii, și care ține loc de predică. Deci chinonicul este o priceasnă stih, care se sfârşeşte cu Aliluia (de 3 ori). Rânduiala alegerii este este următoarea:

Duminică – Lăudaţi pe Domnul din ceruri, lăudaţi pe El întru cele înalte.

Luni – Cel ce faci îngerii Tăi duhuri şi slugile Tale pară de foc.
Marţi – Întru pomenirea veşnică va fi dreptul, de vorbire de rău nu se va teme.
Miercuri – Paharul mântuirii voi lua şi numele Domnului voi chema.
Joi – În tot pământul a ieşit vestirea lor şi la marginile lumii cuvintele lor.
Vineri – Dumnezeu împăratul nostru înainte de veac a făcut mântuire în mijlocul pământului.
Sâmbătă – Bucuraţi-vă drepţilor de Domnul, celor drepţi se cuvine laudă.

Sărbătorile au chinonicele lor, pe care le găsim scrise la slujbele lor. După prăznuire se cântă chinonicul sărbătorii în loc de cel al zilei.
Dacă la liturghie s-au citit 2 Apostoli şi 2 Evanghelii (a duminicii şi a sfântului, s-au a duminicii şi a sărbătorii, sau a zilei şi a sfântului) se cântă şi două chinonice ale lor (dar nu mai multe) şi Aliluia se cântă numai la sfârşitul celui de-al doilea chinonic.

Cântați Domnului în cântări de slavă.
Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.