0
0

Bună seara! Aș vrea să știu când o persoană-n viață dă ceva de sufletul său, cum este privit acest lucru în fața lui Dumnezeu și dacă are vre-o valoare; și ar mai fi o întrebare: sunt necesare toate pomenele (darurile), care se dau de sufletul celui mort în timpul înmormântării (pentru că și așa rudele nu-și văd capul de jale, dar trebuie să-ți mai bați capul, mai ales în cazul persoanelor mai sărace de unde să iai bani și pentru diverse lucruri). Și fără să fie de supărare: De ce bisericile percep taxe stabile (eu înțeleg faptul că trebuie întreținute, anumite persoane plătite și poate multe altele, dar vorbind despre aceleași înmormântări că de fapt cu asta am început întrebările, unele persoane sunt lipsite de anumite rânduieli din lipsa de bani. Vă mulțumesc și cer iertare și vă rog să nu mă înțelegeți greșit: nu judec, ci doar vreau să cunosc anumite lucruri care mă interesează.

  • You must to post comments
0
0

Doamne ajută. Ce frumoasă temă frământați în sufletul vostru. dar sper să fie de folos și pentru toți vizitatorii noștri. O mare valoare are cele pe care omul le face pomană din suflet. Să dai unui sărac o bucată de pâine sau să hrănești un flămând. Și mai ales atunci este primită de Domnul cu mare plăcere când și tu ești împlinit din aceasta. Iar despre pomenile și și toate cele care se fac la înmormântarea celui decedat vă spun sincer: e o mare prostie. Și aceasta nu este rânduită de biserică. Omul nostru a ajuns să exagereze enorm. Se poate de făcut pomană dar acolo o pâine sau un pahar de apă pentru cei care nu au(săraci și nu cum facem noi la rudele apropiate). Cu mare durere vă spun că cele ce facem noi la înmormântare urâciune este înainte lui Dumnezeu și eu cred că sufletul celui care atunci trece spre judecata particulară este îngreunat prin cele ce le facem noi. Iar despre taxe pentru cei care nu au posibilitate vă spun că Biserica din înțelepciunea sa a acceptat scutire de taxe pentru cei care nu au această posibilitate. Încercați și veți vedea. Adresați-vă cu asemenea întrebări la preotul locului atunci când este cazul și veți vedea. Dar vă spun că sunt cazuri și cazuri care fac față urâtă ortodoxiei. Și ca să mă înțelegeți vă ofer un material pe care să îl vizionați și să vedeți. Desigur că în ele este ceva și spre rușinea altora. Dar noi nu ne rușinăm să spunem că biserica nu este numai plină de demnitori demni de slujire. Iar răspunsul la frământarea voastră o veți găsi deasemenea în acest video. Material video care ne lămurește unele slăbiciuni.

Și iertați-ne pe noi cei prin care vine poticnirea.

P.S. Și am uitat să mai amintesc ceva. Nu demult citisem pe undevă că un preot nu ar trebui să se căsătorească. ca să aiba timp de treburile bisericii, din cauza căsătoriei și familiei nu se poate dedica ș.a.m.d … asta însemna că la biserică e treabă multă! Și după cum se înțelege și din frământările credincioșilor noștri cică nu ar trebui nici să-i dăm bani să trăiască… Păi dacă nu-i dăm noi bani să trăiască atunci înseamnă că trebuie să meargă să muncească în altă parte atunci când nu sunt slujbe! Să nu-mi spuneți că el nu trebuie nici să mănânce. Și poate să nici nu doarmă acasă ca să nu plătească întreținere. Dar dacă doarme în biserică atunci se va consuma acolo curent și altele… Știu că sunt și unii care exagerează cu sumele dar totuși… până la fără bani e cale lungă și trebuie mult să medităm! Vedeți că aici sunt doar eu atunci când nu este sărbătoare, căci săracii părinți trebuie să muncească pentru aș întreține familia. De fapt și eu trebuie să merg la muncă. Așa că scumpii noștri trebuie să nu lăsăm șoc judecății noastre ci să ne îngrijim pentru cei pe care îi simțim ca și păstori ai noștri și să-i ajutăm să își păstreze timpul liber pentru a noastră călăuzire.
Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.