Doamne ajută! Tata a murit de curând și aș vrea să știu cât timp se poartă haine negre și care este semnificația purtării acestora. Aș dori să mai știu dacă soroacele de pomenire a lui coincid cu pomenirile de peste an ale morților, se pot face atunci sau trebuie alese alte zile. Vă mulțumesc.
- Nicoleta a întrebat 14 ani ago
- last edited 5 luni ago
- You must login to post comments
Doamne ajută. Pomenirea se face atunci când ele cad și nu e cazul să schimbați data. Iar purtatul hainelor negre este un semn de doliu. DÓLIU, doliuri, s.n. 1. Durere profundă pricinuită de moartea cuiva sau de o mare nenorocire colectivă; atitudine plină de tristeţe a celui căruia i-a murit cineva. ♢ Zi de doliu = zi care aminteşte un eveniment dureros. 2. Semn exterior (îmbrăcăminte neagră, bantă neagră etc.) prin care cineva îşi exprimă doliul (1); perioadă cât cineva poartă asemenea semne. ♢ Loc. adj. De doliu = (despre haine, culori etc.) care se foloseşte pentru a exprima durerea la moartea şi după moartea unei rude. ♢ Loc. adv. În doliu = în haine de culoare neagră (în semn de doliu 1). – Din lat. dolium. Cf. fr. d e u i l. (din DEX) Iar despre perioada de ținere a doliului îl voi cita pe Sfântul părinte Paisie Aghioritul și nu voi spune basmele și băbismele din popor care recomandă ani de doliu. el spune așa: „Pentru părinți, pentru bunici, pentru soț sau soție tot 40 de zile conform cu rânduielile Bisericii. Doilu, în pofida a ceea ce credem noi oamenii, nu înseamnă părere de rău aici în această lume trecătoare pentru cel/cea care s-a mutat la cele veșnice, ci, prin parastasele și pomana care o facem pentru cel răposat, încercăm să-L îmbunăm pe Domnul ca să se milostivească în cea de-a 40-a zi (ziua judecății sufletului răposatului) de sufletul răposatului scump nouă și să-l așeze împreună cu drepții și cuvioșii de-a dreapta Sa, în Raiul cel neasemuit de frumos”. Deci doliu prin haine negre poate fi ținut pe perioada celor 40 de zile în care are loc trecerea dintru ființă în neființă a trupului dar și prezentarea în fața judecății a sufletului celui mlt drag nouă. Și doar ca o mică remarcă aș mai spune că portul nostru e dictat uneori de starea noastră lăuntrică. De aceea unii oameni simt nevoia de a purta haine negre ca semn de doliu.
Atunci în ceasul morţii are mare îndrăzneală îngerul de la botez. Când vine acesta, toţi se dau la o parte. Îngerul pe care îl avem de la Sfântul Botez are mare putere. De aceea, când vă rugaţi acasă, după ce aţi terminat rugăciunile, să faceţi şi câteva închinăciuni la îngerul pe care îl aveţi de la Botez şi să ziceţi aşa: „Sfinte Îngere, păzitorul vieţii mele, roagă-te lui Hristos, Dumnezeu, pentru mine păcătosul sau păcătoasa”!
Cu râvnă întru Domnul
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie
- Guest a răspuns 14 ani ago
- You must login to post comments
Te rog să te autentifici mai întâi pentru a trimite.