0
0

Bunicii sunt frați, mamele noastre sunt verișoare, noi copii lor ne putem căsători? Ce grad de rudenie suntem, este păcat?

  • catalin a întrebat 14 ani ago
  • last edited 10 luni ago
  • You must to post comments
0
0

Da, este păcat! Astfel de căsătorii nu sunt permise. La Dvs. se primește rudenie de consângenitate. Consângenitatea este rudenia care se stabilește între două per­soane prin descendența uneia din cealaltă sau prin descendența a două sau mai multe persoane dintr-o persoană, ca autor comun. În primul caz, consângenitatea formează o linie directă care poate fi ascendentă sau descendentă dupa cum se ia în considerare legătura de rudenie în sus sau în jos, adică: fiu, tată, bunic, străbunic etc, sau tata, fiu, nepot, straănepot etc. În cazul al doilea consângenitatea formează linii paralele co­laterale pornind de la autorul comun, adică: frați, veri primari, veri al doilea etc. Raportul de rudenie între două persoane se stabilește după numărul nașterilor existente între ele, fiecare naștere fiind socotită un grad. Astfel, între tată și fiu este un grad, între bunic și nepot sunt două grade etc. Între doi consângeni în linie colaterală, raportul de rudenie se stabilește dupa numărul nașterilor existente în fiecare linie față de autorul comun, care nu se ia în calcul; astfel: frații sunt consângeni în gradul II, verii primari în gradul IV, unchiul și nepotul în gradul III etc.
Consângenitatea constituie impediment la căsătorie, în linie directă în mod absolut, la infinit, iar in linie colaterală până la gradul al IV-lea (can. 54 trulan). Aceste opriri fiind prevăzute în Sfânta Scriptură (Lev. 18, 6-14; 20, 11-14; Matei, 14, 4) sunt socotite de drept divin, iar căsaătoriile încheiate împotriva acestor opriri sunt calificate ca „nelegiuite”, ca „incest”.
În Biserica Ortodoxă au fost extinse impedimentele la căsătorie în­tre consângeni din linie colaterala până la gradul al VII-lea, prin hotărâri ale patriarhilor de Constantinopol, cu sinoadele respective. Bisericile Ortodoxe autocefale, fiecare episcop în eparhia sa acorda însă dispense pentru căsătoriile încheiate civil între asemenea rude, daca acestea n-au putut fi determinate să nu se căsătoreasca civil, legislația civila neoprind căsătoria între consângeni de asemenea grade (V-VII), ci numai până la gradul al IV-lea.

Doamne ajută și multă sănătate!

Preot Iulian Rață

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.