Cei din generaţia mea am umblat la şcoli în care se nega şi chiar lua în derâdere existenţa Domnului. Noi purtam cruciuliţe mici de tinichea pe sub hăinuţe, iar aţa de la cruciuliţă ne-o ascundea cravata roşie. Dumnezeu avea loc doar în colţurile întunecate din casele bunicilor şi în pildele lor rostite cu juma’ de voce. În copilăria noastră cei mai înveteraţi comunişti se urcau să coboare crucile de pe biserici. Generaţia mea s-a maturizat, mergând la şcoală pe lângă clădiri despre care doar cupolele aminteau că au fost cândva biserici. Pentru că pe timpurile noaste acolo erau deja depozite şi locuri blestemate de directorii şcolilor. Apoi a venit o vreme tulbure când Iisus se întorcea în biserici cu chip nou, înconjurat de chipuri sfinţilor, proaspăt cioplite, pictate, zugrăvite…Generaţia copiilor noştri vin la şcoli unde, în pofida legislaţiei cu privire la culte, un preot ortodox îi blagosloveşte sau chiar „sfinţeşte”. Copiilor noştri şcoala le spune că procrearea este o teorie tot atât de adevărată, precum şi darwinismul. Copiii noştri nu-şi mai ascund cruciuliţele, majoritatea au cruciuliţe din aur încrustat şi sunt încurajaţi să le expună. Copiii noştri învaţă de la TV că Preşedinţii şi Prim-miniştrii dau mâna, se pupă cu preoţii la sărbători, da puţin noroc îi vezi la ştiri şi cum se bat pe umeri (În fața bisericii suntem toți egali, de ce acești preoți nu se lasă pupați sau bătuți pe umeri și de lelea Mărioara și de moș Ion? Ei uită că toți suntem oameni și au nevoie doar de bugete care vin din partea mai marilor țării deci e doar un interes, la unii pentru imagine la alții pentru fonduri). Tot la marile sărbători ortodoxe copiii sunt educaţi să-şi „împărtăşească păcatele” şi să „pupe mâna părintelui”, că dacă eşti cu dare de mână la biserică o să fii blagoslovit şi o să creşti unul din acela care îl poate bate pe umăr şi pe Duhul Sfânt. Copilăria fiicelor şi fiilor noştri se trece sub semnul ex-comuniştilor activi, deveniţi între timp extrem(işti) de evlavioşi, care promovează religia ortodoxă ca materie obligatorie şi suprimă chiar şi sensul celor 10 porunci prin idei preluate de la „Înalt Preasfinţitul şi Preafericitul”. Noi am crescut acuzându-ne credinţa şi nu avem de unde şti cum să educăm copii care să creadă şi respecte Divinitatea. Copiii noştri sunt încurajaţi să creadă în aparenţe – „Sfinţenia Sa” este un Mitropolit care conduce ţara din umbră, în casa Domnului, biserica, poţi să intre doar cu bani şi pentru că aşa fac toţi. Tot aşa, precum noi nu am mers la biserică – că toţi erau atei convinşi… Nu e o întrebare, e doar o părere.. dacă aveți un argument, vă rog să mi-l dați. P.S Trebuie religia în școli ca obiect obligatoriu?
- Antonia a întrebat 14 ani ago
- last edited 10 luni ago
- You must login to post comments
Vă pot spune un lucru – vă înșelați amarnic. Dacă moș Ion sau lelea Mărioara are nevoie de sprijinul sau de sfatul unui preot, îl poate primi oricând. La sat, lucrul dat se simte foarte bine. Și pot să o sărut, pe lelea Mărioara sau pe moș Ion, pot să-i țin de mână, doar pentru ca să meargă acasă liniștit, doar pentru ca să se simtă în Biserică ca în casa Domnului și ca în casa sa! Și sunt convins, pe la sate, majoritatea preoților o fac la fel. Și nu pentru că și lelea Mărioara o să-mi aducă un leu, ci pentru că Ap. Pavel ne spune foarte și foarte clar, să ne facem toate pentru toți, doar ca să-i aducem pe oameni la Hristos. Așa că, zădarnice sunt toate învinuirile Dvs. de mai sus. În privința banilor, vă propun să faceți un calcul elementar. Sectanții dau zeciuială din salariu pentru adunare. Adică, ai câștigat luna asta 1000 de lei, respectiv 100 sunt a adunării. Ai câștigat pe an 12000 lei, 1200 trebuie să-i lași adunării. Oare noi ca ortodocși facem la fel? Faceți Dvs. un calcul elementar (Nu pentru mine, că pe mine nu mă interesează, Dumnezeu știe ce și cât ați dat, ci pentru Dvs.) câți bani ați lăsat în anul trecut la Biserică? Sau altfel, ați lăsat cel puțin 10% din venitul Dvs. Bisericii? Probabil că nu! La sigur că nu! Și asta deoarece Biserica nu bagă mâna în buzunarul nimănui. Fiecare om, donează atât cât îl trage inima. Vrea să procure o lumânare, vrea să procure 100, treaba lui. Fiecare, cât îl trage inima. Iar ce ține de înmormântare, cununie, botez, iarăși, are omul, plătește, nu are, atunci rânduiala se săvârșește fără nici un ban. Mă repet, nu se bagă nimeni în buzunarul nimănui. Deși, ca oameni, ar fi cazul să calculați și Dvs. facturile de lumină, gaz, apă, telefon, salarii pentru lucrătorii Bisericii, întreținerea lăcașelor de cult, etc. Sunt cazuri diferite. Nu trebuie de uitat că, multe Biserici mai fac și asistență socială pe lângă Biserici. De judecat e ușor, însă când stai să analizezi, te convingi că pentru judecată rămâne prea puțin loc. Și nu caută nici un preot să-i pupe cineva mâna. Doriți să cinstiți harul Dumnezeiesc pe care-l poartă preotul, cinstiți-l, nu doriți – nu-l cinstiți, e dreptul Dvs!
Ce ține de orele de religie, îmi pare foarte rău de faptul că Mitropolia la timpul cuvenit nu a făcut precizările de riguare! Adică, termenul obligatoriu, presupune obligatoriu pentru programul de învățământ, adică, școlile trebuie să predea obiectul indiferent de faptul că directorul este ateist sau ortodox, indiferent de faptul dacă directorul dorește sau nu predarea religiei. Nu obligatoriu însă și pentru elevi. E logic că nu poți obliga pe un iehovist să vină la lecția de religie. E dreptul lor să participe sau ba. În rest, ce poți să ai împotriva predării religiei în școli frate? Nu cumva chiar crezi că profesorul de religie poate să-l învețe ceva de rău pe copil? Că doar nu o să-l învețe să fure, să bea sau să-și necinstească părinții, nu? Și mai apoi, mă mai întreb și vă întreb: Oare chiar să nu avem loc pentru Dumnezeu în școală și în sufletele copiilor noștri? Mă doare fraților că vă ridicați împotriva lui Hristos și împotriva Bisericii. Se vede că uitați de faptul că Hristos este Capul Bisericii, iar Biserica este nimic altceva decât Stâlp și Temelie a Adevărului!
Cu iertare fraților! Sper că, o să aveți loc pentru dragoste și răbdare în inima Dvs!
Preot Iulian Rață
- Guest a răspuns 14 ani ago
- You must login to post comments
Te rog să te autentifici mai întâi pentru a trimite.