Conservatorii religioşi vor să alunge femeile din media
În data de 24 martie 2009, conservatorii religioşi saudiţi au apelat la guvern pentru a alungă femeile din televiziune şi pentru a interzice publicarea de fotografii ale femeilor în presă – semn, pentru ei, al unei „gândiri deviante”.
Un număr de 35 de musulmani religioşi au adresat o scrisoare în acest sens noului ministru al informaţiei şi culturii, Abdel Aziz al-Khoja, publicată pe internet. Aceştia denunţă prezenţa tot mai numeroasă a femeilor în presă şi televiziune, la fel ca şi muzica şi dansul pe micul ecran. Ministerul a autorizat importul de „jurnale şi reviste obscene, pline de gândiri deviante şi fotografii cu femei frumoase”, indică autorii scrisorii.
„Nu trebuie să existe femei saudite în televiziune (…). Stim foarte bine că acest lucru nu este permis de către religie”, adaugă ei, cerând decizii guvernamentale care să le susţină argumentele.
Religioşii, printre care sunt şi persoane responsabile din sânul sistemului judiciar şi profesori ai unei universităţi islamice, se opun unui proiect ce vizează „occidentalizarea” saudiţilor şi „reducerea drepturilor acestora în privinţa purtării vălului, a machiajului şi a prezenţei mixte în acelaşi loc” în această ţară unde femeia trebuie să fie acoperită cu o manta şi cu un văl, ambele negre.
Regele Abdallah a numit o femeie în guvern, la mijlocul lunii februarie, o premieră în această ţară ultraconservatoare, condusă printr-o interpretare puritană a islamului. El a ţintit în acelaşi timp autoritatea conservatorilor religioşi.
Legea saudită impune o separare strictă a sexelor şi interzice unei femei să călătorească, să lucreze, să se căsătorească sau chiar să aibă acces la servicii medicale, fără permisiunea unui membru masculin al familiei.
La începutul lunii martie, conservatorii religioşi s-au mai plâns de faptul că amestecul sexelor a fost permis într-un salon de lectură sponsorizat de ministerul culturii şi că unele lucrări care au fost de vânzare violează principiile islamului.
Poliţia religioasă a hărţuit o femeie care îşi promova propria lucare şi a încercat să îi împiedice pe bărbaţii care doreau autograful ei.
www.lacasuriortodoxe.com