Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” este în reparaţie
Fondată în 1813, Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” de la Cimitirul Central din capitală se numără printre locaşurile de închinare cu cel mai mare număr de vizitatori. Pe parcursul anilor, clădirea bisericii a avut de suferit în urma mai multor ploi şi cutremure. În consecinţă, anul trecut, în iunie, a fost iniţiată reconstrucţia capitală a exteriorului şi interiorului ei.
Până acum, au fost înlocuite geamurile şi două uşi vechi cu altele noi, s-a început tencuirea pereţilor clopotniţei, urmează schimbarea acoperişului, reparaţia cupolei şi restaurarea interiorului bisericii. „Mulţumim pentru ajutorul financiar acordat de către chişinăuieni, dar reconstrucţia necesită foarte mulţi bani şi ne-am bucura dacă s-ar găsi sponsori pentru reparaţia localului de care toţi avem nevoie”, ne-a spus parohul bisericii, Eugen Bâtcă. Ctitorii reparaţiei sunt, în mare măsură, enoriaşii care frecventează acest locaş, dar şi rudele celor înmormântaţi aici. Până de curând, ofranda unei persoane jertfită sfintei bisericii era de 10-50 lei, iar astăzi enoriaşii dau doar câte 2-3 lei. Cu greu au fost adunaţi până acum vreo 70 mii lei.
„Un metru pătrat de tencuială costă circa patru mii de lei. E foarte migălos lucrul la coloane, vechi de 25 de ani, şi costă foarte scump, un metru de coloană – 265 euro. Am solicitat ajutor de la preşedintele Vladimir Voronin şi de la primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, dar n-am primit niciun răspuns”, a completat preoteasa Tatiana Bâtcă. Biserica se află pe teritoriul celui mai vestit cimitir din Chişinău, unde sunt înmormântaţi mulţi oameni celebri, precum Grigore Vieru, Ion şi Doina Aldea- Teodorovici, Nicolae Sulac, Alexei Mateevici… Astfel, de mai mulţi ani, teritoriul acestui cimitir a devenit şi un punct de atracţie pentru vizitatorii capitalei. De aceea, mormintele de aici solicită o îngrijire deosebită.
Totodată, preoteasa a menţionat: „Pe teritoriul cimitirului există foarte multe cavouri rezervate de către persoane care sunt în viaţă. Aceste cavouri costă aproximativ cât un apartament de trei camere. Dar e ceva anormal, pentru că viaţa de după moarte ţine de suflet, nu de trup. Cei care îşi pregătesc cavouri pentru trup nu vor fi bogaţi în ceruri. Omul mort este oase goale şi mâncare pentru viermi, iar sufletul se află în Biserică şi are nevoie de rugăciune. Fiecare funcţionar public trebuie să facă lucruri frumoase pe pământ, dacă vrea să ajungă în ceruri. Iar un lucru frumos este şi susţinerea reconstrucţiei bisericii noastre…”. Reconstrucţia capitală va dura până în 2012, anul în care Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” va sărbători în rugăciune 200 de ani de la fondare.