Tipic la praznicul Adormirii Maicii Domnului
Se săvârşeşte priveghere: În unele biserici există următoarea practică: În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, mai înainte de începerea Privegherii, Plaşceniţa Maicii Domnului, fiind înfrumuţesată cu flori vii, se aşează pe presto, înaintea ei punându-se şi o lumânare, săvârşindu-se cădirea întreită. În timpul utreniei, la polieleu, aceasta este scoasă prin uşile împărăteşti, fiind pusă în mijlocul bisericii.Tipic la praznicul Adormirii Maicii Domnului
Ceasul 9
Vecernia
Psalmul 103
Catizma: “Fericit Bărbatul”
La “Doamne strigat-am”: Stihirile Adormirii – 8 (primele 2 – de trei ori, a treia – de 2 ori). “Slavă…” “Şi acum…” – a Adormirii.
Lumină lină... Vohod... Prochimenul Zilei… Paremiile Adormirii – 3
La litie: Stihirile Adormirii
La stihoavnă: Stihirile Adormirii. „Slavă…. Şi acum…” a Adormirii.
Acum slobozeşte…. Sfinte Dumnezeule… Preasfântă Treime… Tatăl nostru… Troparul: a Adormirii – de 3 ori.
Utrenia
La „Dumnezeu este Domnul…” – Troparul Adormirii, gl.1 (de două ori). „Slavă… Şi acum…” – acelaşi tropar.
Catizmele 19 şi 20. Ectenii mici între ele. Sedelna Adormirii (de câte 2 ori).
Polieleul. Mărimu-te – a praznicului cu stihurile. Sedelna – adormirii după polieleu, gl. 4 „Slavă… Şi acum…” acelaş. Antifonul gl. 4. Evanghelia Adormirii de la utrenie. După Psalmul 50, „Slavă…” „Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu…” Stihira Adormirii gl.6.
Canonul: A Adormirii primul, cu irmosul pe 8 (irmosul de două ori) şi al 2-lea cu irmosul pe 8 (şi aici irmosul de două ori).
Catavasia – Irmosul de la amândouă canoanele.
După pesnea a 3-a – Ipocoiul Adormirii (o singură dată).
După a 6-a – Condacul şi Icosul Adormirii, gl.2
La pesnea a 9-a – „Ceea ce eşti mai cinstită” – nu se cântă. Se cântă ale Adormirii stihuri: „Măreşte suflete al meu…”, cădirea obişnuită.
După pesnea a 9-a „Cuvinese cu adevărat” nu se cântă. Sfetilna Adormirii. „Slavă…” aceiaşi sfetilnă, „Şi acum…” se repetă.
„Toată suflarea…” şi psalmii de laudă. La laude, Stihirile Adormirii.
Slavoslovia Mare. După Slavoslovie – Troparul Adormirii – 1 dată.
La ceasuri – troparul şi condacul Adormirii.
La Liturghie: Antifoanele obişnuite. Prochimenul, aliluia şi chinonicul – a Adormirii. Apostolul şi Evanghelia – la fel. Cele ale zilei de rând se citesc în ajun.
La trapeză se dă dezlegare pentru peşte, untelemn şi se bea vin. De la 16 până la 22 august – După prăznuirea Adormirii Maicii Domnului. La 23 august – odovania Praznicului.
Vineri, 15/28 august 2009
www.ortodoxia.md