Vizita lui Dalai Lama în Taiwan irită Beijingul
Beijingul „se opune cu fermitate” vizitei lui Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, în Taiwan, pe care China o consideră una dintre provinciile sale. „Dalai Lama nu este doar o figură religioasă. Sub pretextul religiei, el nu a încetat să se implice în activităţi separatiste”, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri taiwaneze din Consiliul de Stat, scrie AFP.
Preşedintele taiwanez Ma Ying-jeou a anunţat joi că guvernul său a fost de acord să-l invite pe Dalai Lama, săptămâna viitoare, în zonele afectate de taifunul Morakot. Peste 450 de oameni au murit în urma dezastrului, iar aproximativ 200 au dispărut.
O replică din partea Beijingului era aşteptată încă de la anunţul făcut de preşedintele taiwanez. „Am decis să acceptăm ca Dalai Lama să vină în vizită să se roage pentru sufletele persoanelor decedate şi să-i binecuvânteze pe supravieţuitorii taifunului”, a declarat marţi Ma Ying-jeou.
Liderul spiritual tibetan şi-a anunţat şi anul trecut intenţia de a veni în Taiwan, însă preşedintele – angajat într-un proces de relansare a relaţiilor diplomatice cu Beijingul – i-a răspuns că nu este momentul potrivit. La vizitele din 1997 şi 2001 efectuate de Dalai Lama în Taiwan, China a reacţionat dur împotriva conducerii taiwaneze.
Deşi separat de China de 60 de ani, Taiwanul este considerat şi acum de Beijing ca una dintre provinciile sale. Relaţiile dintre Taiwan şi China au cunoscut o imbunătăţire clară de la venirea la putere, în 2008, a lui Ma Ying-jeou, care s-a angajat oficial să refacă legăturile cu Beijingul. Apropierea s-a concretizat în decembrie 2008, prin acordul celor „trei legături” directe (poştale, aeriene şi maritime). Guvernul taiwanez a incurajat primirea turiştilor chinezi, facilitând investiţiile chineze.