„Trauma cauzată de avorţ ne afectează toată viaţa”
Interviu cu dna Carolmarie LaFreniereDna Carole Marie LaFreniere este iniţiatoarea unui proiect care are ca idee centrală vindecarea post-avort, prin meditaţii prilejuite de studierea Bibliei. Proiectul se numeşte Choices4Women şi este prezentat pe site-ul www.choices4women.org
În cuvântul de introducere al dnei LaFreniere de pe site, citim: „Trauma cauzată de avort ne afectează toată viaţa. Multe dintre noi, femeile, traim cu frica de ceea ce vor spune altii si cu teama ca secretul nostru va fi dat in vileag. Aceasta teama ne retine sa mergem la programele de vindecare, pentru ca dorim ca nimeni sa nu ne afle secretul.
Iata de ce acest program de studiere a Bibliei este oferit online. Puteti incheia cursul in ritmul dvs, in intimitate. Stiu ca acest program ar putea sa va ajute sa va gasiti vindecarea durerii din trecut. El a functionat pentru mine si pentru mii de alte femei care au cautat vindecare. Ca toate meditatiile pe textul Bibliei, el functioneaza pentru orice pacat, nu numai cel al avortului.
Pentru a va fi de folos, trebuie sa cititi informatia, nu numai sa o scanati (cum am incercat eu) si sa raspundeti la toate intrebarile. Veti avea nevoie de o Biblie. Daca aveti intrebari sau simtiti nevoia de a vorbi cu cineva, puteti trimite un e-mail la: carolemarie@justice.com „
Puteti gasi Biblia online la adresa www.ebible.ro, in varianta ortodoxa si varianta Cornilescu.
Asociatia Provita Media: -Ce puteti spune despre modul in care literatura medicala prezinta consecintele avortului?
Carolemarie LaFreniere: -In general, literatura medicala prezinta avortul ca fiind fara consecinte, subliniind ca „te eliberezi” de stresul dat de sarcina neplanificata. Asociatia Medicala Americana si Asociatia Americana a Psihiatrilor, precum si Asociatia Medicala a Psihologilor din America neaga ca sindromul post-avort ar exista in general. Totusi, pana in editia sa din 1994, Manualul de diagnostice si agravari ale tulburarilor mintale enumera avortul printre factorii de stres ai vietii, care poate duce la sindromul de stres post-traumatic. Din fericire, Asociatiile Medicale Crestine si ale Stomatologilor , Asociatiile Medicilor Pro-vita dezaproba aceasta tendinta principala din medicina. In America, Asociatia Medicala a Medicilor, protejeaza medicii si conturile acestora.
APM:-Care sunt consecintele – pe termen lung si scurt, fizice si psihice – pe care le considerati cele mai devastatoare pentru femei?
CLF:-Pentru majoritatea femeilor din America, avortul este, in general, sigur din punct de vedere fizic. Cu administrarea de antibiotice, infectiile sunt rare. Insa din punct de vedere emotional, avortul cauzeaza o durere ireparabila. Imediat dupa avort, majoritatea dintre noi, femeile, ne bucuram, ca a trecut foarte repede. Dar, mai apoi, trebuie sa traiesti cu ceea ce ti se intampla tie si organismului tau. Promiscuitatea sexuala, abuzul de alcool si droguri, tulburarile de alimentatie – toate acestea sunt manifestari ale vinei, disperarii si a deznadejdii care se instaleaza. Avortul te face sa te subapreciezi, iti deformeaza imaginea ta despre tine.
APM:-Institutiile medicale sustin ideea reducerii mortalitatii materne prin promovarea programelor de contraceptie. Care sunt contraargumentele dvs. la aceasta?
CLF:- Nasterea de copii este naturala, iar organismele femeilor sunt destinate acestui lucru. Ca sa reduca mortalitatea materna, guvernele ar trebui sa identifice cauzele care stau la baza mortalitatii materne si sustina programe de promovare si ingrijire a sanatatii, decat sa reduca nasterile. Exista efecte medicale asociate cu contraceptivele orale, iar dispozitivele de control al nasterii in special in tarile in curs de dezvoltare sunt scumpe si costisitoare. Planificarea familiala naturala este gratuita si eficienta 99%. Este la fel de buna si chiar mai buna decat chimicalele pe care guvernul le impinge femeilor. Planificarea familiala naturala respecta organismul femeii, mintea si sufletul sau si il implica in acest proces si pe sotul ei. Controlul nasterilor artificial nu poate duce decat la avort.
APM:- Cum ati caracteriza atitudinea medicilor de avort fata de femeile care avorteaza si fata de ceea ce li se intampla femeilor dupa avort?
CLF:-Depinde de medic si de pacienta. Cred ca marea majoritate a medicilor de avort au grija de pacientele lor. Totusi, atata timp cat isi privesc activitatea ca un furnizor de servicii ei se concentreaza asupra furnizarii de servicii. Reactia noastra fata de ceea ce cumparam tine de responsabilitatea fiecaruia.
APM: -Care este atitudinea ginecologilor fata de avorturile chirurgicale si in special fata de avorturile chimice? E diferita decat cea de acum 10-15 ani?
CLF: – Mai planeaza stigmatul asupra celor care fac avorturi. Majoritatea celor care devin doctori o fac pentru ca vor sa ajute oamenii sa traiasca. Luarea unei vieti este un pas in directie opusa. Multi medici, desi sunt „pentru alegere” (pro-choice) nu doresc sa faca avorturi. Nu-ti trebuie maiestrie deloc ca sa ucizi, iar ca sa tratezi ai nevoie de multa maiestrie. Incetul cu incetul se face tot mai putina deosebire intre aceste doua activitati. Avortul este acceptat pe larg acum ca ceva obisnuit.
APM:- Ce aspecte ale avorturilor chirurgicale si chimice se ignora in prezent, din punctul dvs. de vedere?
CLF: -Nu sunt medic, deci nu sunt in masura sa raspund la aceasta intrebare. Totusi, as vrea sa spun ca in avortul chimic, unele femei pot vedea in mod real copilul pe care l-au omorat. Aceasta este foarte traumatizant pentru o femeie.
APM: -Exista legislatie in SUA, care se refera la consecintele avortului?
CLF:-In unele state din SUA, in Texas, in special, femeilor li se spune ca ar putea avea probleme emotionale dupa avort. Inainte de avort li se da o brosurica pe care femeile pot sa o citeasca sau nu. Industria avortului, care castiga miliarde de dolari anual in SUA, refuza sa recunoasca faptul ca avortul ar avea vreo consecinta. Este o chestiune politica si nimanui nu-i convine sa spuna adevarul daca acesta nu se afla pe agenda sa.
APM:-Care sunt institutiile din SUA care sunt interesate de trauma avortului si de vindecarea acesteia? Referiti-va atat la institutiile guvernamentale si la cele neguvernamentale.
CLF:- Guvernul nostru nu recunoaste ca asemenea probleme ar exista. Exista multe programe de vindecare post-avort, cum ar fi „Silent No More” (approx. „Rupe tacerea”) si Operation Outcry (Campania „Protest public”). Exista multe programe de vindecare post-avort elaborate de crestini care au trecut prin experienta avortului si au regasit dragostea si vindecarea lui Dumnezeu. Vezi site-ul organizatiei Silent No More pentru a o lista de asemenea programe.
APM:- In ce masura avorturile chimice si chirurgicale favorizeaza cresterea bolilor cu transmitere sexuala? Consecintele acestor boli sunt dezastruoase in timp, daca ne referim doar la Chlamidia.
CLF: -Nu sunt medic, nu pot spune multe referitor la aceasta. Totusi, pot spune ca, daca recurgi la avort, ca metoda de control al nasterii, nu esti protejat impotriva SIDA, herpesului, chlamidiei sau a altor boli cu transmitere sexuala. Cele mai multe de noi cazuri cu HIV/SIDA apar la tinerii de 15-25 de ani. Unul din 5 americani au herpes, care este incurabil si, daca trece de la mama la bebelus, poate fi fatal pentru acesta. Papiloma virusul uman este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala. Aceasta cauzeaza 99,7% din cazurile de cancer de col uterin. Aceasta boala omoara mai multe femei decat SIDA in America. Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA relateaza ca majoritatea femeilor active sexual au fost infectate cu unul sau mai multe tipuri de papiloma virus uman. Daca o femeie este infectata cu Chlamidia si nu se trateaza la timp, ea poate deveni sterila. Chlamidia se numeste agentul „tacut al sterilizarii” si 85% din femeile care contacteaza aceasta boala nu au nici un simptom. Pilulele contraceptive slabesc sistemul imunitar al femeii, facandu-l mai vulnerabil la bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV/SIDA.
APM:-Credeti ca consecintele avortului sunt aceleasi la tinerele femei si la cele mai in varsta, care avorteaza? Ce se intampla cu fetele de 17-18-19 ani (sau chiar mai mici) care avorteaza? Numarul fetelor de aceasta varsta care fac un avort in Romania creste de la an la an.
CLF:-Pot vorbi doar pentru mine. Eram adolescenta, cand am facut primul avort (am trei avorturi de toate). Unul l-am facut la 15 ani, pe al doilea, la 16 ani si ultimul, la 18 ani. Avorturile acestea mi-au distrus practic viata. Nu aveam o idee clara a ceea ce voiam de fapt. Eram prea tanara ca sa inteleg implicatiile pe termen lung ale deciziilor mele. Ma temeam ca voi intra in conflict cu parintii. Nu m-am gandit la faptul cu adevarat daca aveam un copil in burta sau nu, nu doream decat sa-mi vina ciclul din nou. Dar dupa primul avort, am inceput sa am cosmaruri, am devenit depresiva si am inceput sa iau droguri. Nu puteam primi nici un ajutor de la parinti deoarece ei nu stiau ca facusem un avort. Asa ca am fugit de acasa, am intrat in zona drogurilor si a prostitutiei… Viata mea se derula fara sa aiba vreun control. Pana la varsta de 21 de ani, am incercat sa ma sinucid de 2 ori, facusem trei avorturi, lucram ca stripteusa, jucam in filme porno si foloseam droguri. Daca Dumnezeu nu ar fi intervenit, nu as mai fi existat acum. Ma bucur ca Dumnezeu m-a iubit cand eram ceea ce am fost.
APM:-Institutiile medicale sunt interesate de organizatiile ca aceea pentru care lucrati?
CLF:-Nu, pentru ca organizatia noastra nu are profit.
APM:- Ce credeti despre consilierea post-avort? Ce le-ati spune ginecologilor din Europa de Est, care aproape toti fac si avorturi?
CLF:- Avortul va afecta pacienta pana la sfarsitul vietii sale. Reactiile biochimice prezente intr-o sarcina predispun femeia la dragoste si grija pentru copilul sau. Astfel continua specia noastra. Femeile sunt „programate” sa aiba grija de bebelusii lor. Exista multe cercetari care sustin ca hormonii si reactiile chimice care apar in organismul unei femei ii afecteaza emotiile. Organismul si psihicul nostru sunt destinate sau „programate” sa ingrijeasca viata. Suntem legati de copiii nostri din uter. Nu este in interesul „superior” al femeii sa faca un avort.
APM:- Care este atitudinea medicilor americani fata de sindromul post-avort?
CLF: -Ei cred ca acesta nu exista.
APM:- Cum se adreseaza oamenii din SUA fata de relatia avortul cancerul de san si mamar?
CLF:- Majoritatea nu cred ca exista vreo legatura intre acestea. Institutul privind Cancerul din America neaga ca ar exista vreo legatura. Organizatia de Planificare Familiala sustine ca nu este nici o legatura, iar studiile care arata ca ar exista o legatura intre acestea doua sunt ignorate. E nevoie de mai multe cercetari.
APM: -Care ar fi comentariul dvs. la faptul ca in Romania numarul cancerului de san a crescut foarte mult, dupa ce a fost legalizat avortul?
CLF: – Femeilor ar trebui sa li se spuna despre asta INAINTE sa faca avort.
APM: – Credeti ca societatea americana este informata corect despre consecintele avortului? Este in joc sanatatea unei intregi natiuni.
CLF: -Noua ni se spune ca este o procedura sigura si simpla. Ca societate, suntem atenti doar la „sloganuri” de tipul, e o treaba care o priveste doar pe femeie si medicul ei sau eu aleg pentru mine insami etc.
APM: – Cum se refera oamenii la cresterea consecintelor dupa avort, avand in vedere ideea promovarii sexualitatii deschise? SUA a fost un model de viata pentru tineri incepand cu anii ‚’60.
CLF:- America are probleme deoarece refuza sa invete din gerselile din trecut. Unica consecinta in anii ‚’60 a sexului liber era o sarcina sau 1-2 boli cu transmitere sexuala, care se tratau cu penicilina. Miscarea pentru controlul nasterii si neneratiei sexualitatii deschise au creat cerere pentru avort.
APM: – Ce credeti despre o masura propusa in Lombardia, o regiune a Italiei, de inmormantare a fetilor avortati sau nascuti morti inainte de termen?
CLF:- Cred ca este bine. Daca oamenii mor, ei trebuie inmormantati. Se reda umanitatea copiilor.
APM: -Aveti legaturi cu organizatii pro-vita din Romania? Care sunt sfaturile dvs. pentru noi, cei care incearca sa ajute femeile care sufera din cauza avortului?
CLF: -Sunt foarte bucuroasa ca doriti sa mergeti cu dragostea lui Hristos catre cei pierduti in pacat si disperare. Pentru a schimba tara trebuie sa schimbati inimile femeilor. Cele care au ales avortul au nevoie sa auda ca Dumnezeu le iubeste si se mai pot intoarce catre El. Daca aud ca va pasa de ele, indiferent de deciziile proaste pe care le-au luat, va vor asculta. Nu va concentrati numai pe salvarea copiilor, desi acest lucru este foarte important. Intotdeauna exista doua victime intr-un avort – copilul si mama. Schimbarea incepe in biserica. Noi, cele care am avortat, avem nevoie sa auzim ca cei care apara viata se ingrijesc si de noi la fel de mult ca si de copii. Spuneti-le adevarul cu dragoste si compasiune. In tara noastra prea multi se rezuma la retorica, mai degraba decat la dragoste. Dragostea este blanda si buna, nu rece, „…chiar de va cadea un om in vreo greseala, voi, cei duhovnicesti, indreptati-l pe unul ca acesta cu duhul blandetii, luand seama la tine insuti, ca sa nu cazi si tu in ispita” (Galateni, 6:1). Tot ceea ce aveti nevoie sa vindecati sufletul unei femei dupa avort este o inima plina de mila, de compasiune si de Biblie. Exista o multime de metode de vindecare post-avort bazate pe Biblie. Toate merg spre o singura sursa de vindecare – Iisus. Avortul este un pacat. Iar solutia la pacat din trecut este si azi valabila. Lasati dragostea lui Hristos sa lucreze cu cei care sufera. Veti avea privilegiul sa-i conduceti pe cei cu care lucrati catre Iisus. Daca reusiti sa indreptati inima oamenilor din tara voastra catre Dumnezeu, avortul nu va mai avea loc. Ar putea ajuta daca organizati femei care au avut avorturi sa-si spuna povestea, care sa ajunga la urechile altor femei.
Carolemarie LaFreniere: -In general, literatura medicala prezinta avortul ca fiind fara consecinte, subliniind ca „te eliberezi” de stresul dat de sarcina neplanificata. Asociatia Medicala Americana si Asociatia Americana a Psihiatrilor, precum si Asociatia Medicala a Psihologilor din America neaga ca sindromul post-avort ar exista in general. Totusi, pana in editia sa din 1994, Manualul de diagnostice si agravari ale tulburarilor mintale enumera avortul printre factorii de stres ai vietii, care poate duce la sindromul de stres post-traumatic. Din fericire, Asociatiile Medicale Crestine si ale Stomatologilor , Asociatiile Medicilor Pro-vita dezaproba aceasta tendinta principala din medicina. In America, Asociatia Medicala a Medicilor, protejeaza medicii si conturile acestora.
APM:-Care sunt consecintele – pe termen lung si scurt, fizice si psihice – pe care le considerati cele mai devastatoare pentru femei?
CLF:-Pentru majoritatea femeilor din America, avortul este, in general, sigur din punct de vedere fizic. Cu administrarea de antibiotice, infectiile sunt rare. Insa din punct de vedere emotional, avortul cauzeaza o durere ireparabila. Imediat dupa avort, majoritatea dintre noi, femeile, ne bucuram, ca a trecut foarte repede. Dar, mai apoi, trebuie sa traiesti cu ceea ce ti se intampla tie si organismului tau. Promiscuitatea sexuala, abuzul de alcool si droguri, tulburarile de alimentatie – toate acestea sunt manifestari ale vinei, disperarii si a deznadejdii care se instaleaza. Avortul te face sa te subapreciezi, iti deformeaza imaginea ta despre tine.
APM:-Institutiile medicale sustin ideea reducerii mortalitatii materne prin promovarea programelor de contraceptie. Care sunt contraargumentele dvs. la aceasta?
CLF:- Nasterea de copii este naturala, iar organismele femeilor sunt destinate acestui lucru. Ca sa reduca mortalitatea materna, guvernele ar trebui sa identifice cauzele care stau la baza mortalitatii materne si sustina programe de promovare si ingrijire a sanatatii, decat sa reduca nasterile. Exista efecte medicale asociate cu contraceptivele orale, iar dispozitivele de control al nasterii in special in tarile in curs de dezvoltare sunt scumpe si costisitoare. Planificarea familiala naturala este gratuita si eficienta 99%. Este la fel de buna si chiar mai buna decat chimicalele pe care guvernul le impinge femeilor. Planificarea familiala naturala respecta organismul femeii, mintea si sufletul sau si il implica in acest proces si pe sotul ei. Controlul nasterilor artificial nu poate duce decat la avort.
APM:- Cum ati caracteriza atitudinea medicilor de avort fata de femeile care avorteaza si fata de ceea ce li se intampla femeilor dupa avort?
CLF:-Depinde de medic si de pacienta. Cred ca marea majoritate a medicilor de avort au grija de pacientele lor. Totusi, atata timp cat isi privesc activitatea ca un furnizor de servicii ei se concentreaza asupra furnizarii de servicii. Reactia noastra fata de ceea ce cumparam tine de responsabilitatea fiecaruia.
APM: -Care este atitudinea ginecologilor fata de avorturile chirurgicale si in special fata de avorturile chimice? E diferita decat cea de acum 10-15 ani?
CLF: – Mai planeaza stigmatul asupra celor care fac avorturi. Majoritatea celor care devin doctori o fac pentru ca vor sa ajute oamenii sa traiasca. Luarea unei vieti este un pas in directie opusa. Multi medici, desi sunt „pentru alegere” (pro-choice) nu doresc sa faca avorturi. Nu-ti trebuie maiestrie deloc ca sa ucizi, iar ca sa tratezi ai nevoie de multa maiestrie. Incetul cu incetul se face tot mai putina deosebire intre aceste doua activitati. Avortul este acceptat pe larg acum ca ceva obisnuit.
APM:- Ce aspecte ale avorturilor chirurgicale si chimice se ignora in prezent, din punctul dvs. de vedere?
CLF: -Nu sunt medic, deci nu sunt in masura sa raspund la aceasta intrebare. Totusi, as vrea sa spun ca in avortul chimic, unele femei pot vedea in mod real copilul pe care l-au omorat. Aceasta este foarte traumatizant pentru o femeie.
APM: -Exista legislatie in SUA, care se refera la consecintele avortului?
CLF:-In unele state din SUA, in Texas, in special, femeilor li se spune ca ar putea avea probleme emotionale dupa avort. Inainte de avort li se da o brosurica pe care femeile pot sa o citeasca sau nu. Industria avortului, care castiga miliarde de dolari anual in SUA, refuza sa recunoasca faptul ca avortul ar avea vreo consecinta. Este o chestiune politica si nimanui nu-i convine sa spuna adevarul daca acesta nu se afla pe agenda sa.
APM:-Care sunt institutiile din SUA care sunt interesate de trauma avortului si de vindecarea acesteia? Referiti-va atat la institutiile guvernamentale si la cele neguvernamentale.
CLF:- Guvernul nostru nu recunoaste ca asemenea probleme ar exista. Exista multe programe de vindecare post-avort, cum ar fi „Silent No More” (approx. „Rupe tacerea”) si Operation Outcry (Campania „Protest public”). Exista multe programe de vindecare post-avort elaborate de crestini care au trecut prin experienta avortului si au regasit dragostea si vindecarea lui Dumnezeu. Vezi site-ul organizatiei Silent No More pentru a o lista de asemenea programe.
APM:- In ce masura avorturile chimice si chirurgicale favorizeaza cresterea bolilor cu transmitere sexuala? Consecintele acestor boli sunt dezastruoase in timp, daca ne referim doar la Chlamidia.
CLF: -Nu sunt medic, nu pot spune multe referitor la aceasta. Totusi, pot spune ca, daca recurgi la avort, ca metoda de control al nasterii, nu esti protejat impotriva SIDA, herpesului, chlamidiei sau a altor boli cu transmitere sexuala. Cele mai multe de noi cazuri cu HIV/SIDA apar la tinerii de 15-25 de ani. Unul din 5 americani au herpes, care este incurabil si, daca trece de la mama la bebelus, poate fi fatal pentru acesta. Papiloma virusul uman este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala. Aceasta cauzeaza 99,7% din cazurile de cancer de col uterin. Aceasta boala omoara mai multe femei decat SIDA in America. Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA relateaza ca majoritatea femeilor active sexual au fost infectate cu unul sau mai multe tipuri de papiloma virus uman. Daca o femeie este infectata cu Chlamidia si nu se trateaza la timp, ea poate deveni sterila. Chlamidia se numeste agentul „tacut al sterilizarii” si 85% din femeile care contacteaza aceasta boala nu au nici un simptom. Pilulele contraceptive slabesc sistemul imunitar al femeii, facandu-l mai vulnerabil la bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV/SIDA.
APM:-Credeti ca consecintele avortului sunt aceleasi la tinerele femei si la cele mai in varsta, care avorteaza? Ce se intampla cu fetele de 17-18-19 ani (sau chiar mai mici) care avorteaza? Numarul fetelor de aceasta varsta care fac un avort in Romania creste de la an la an.
CLF:-Pot vorbi doar pentru mine. Eram adolescenta, cand am facut primul avort (am trei avorturi de toate). Unul l-am facut la 15 ani, pe al doilea, la 16 ani si ultimul, la 18 ani. Avorturile acestea mi-au distrus practic viata. Nu aveam o idee clara a ceea ce voiam de fapt. Eram prea tanara ca sa inteleg implicatiile pe termen lung ale deciziilor mele. Ma temeam ca voi intra in conflict cu parintii. Nu m-am gandit la faptul cu adevarat daca aveam un copil in burta sau nu, nu doream decat sa-mi vina ciclul din nou. Dar dupa primul avort, am inceput sa am cosmaruri, am devenit depresiva si am inceput sa iau droguri. Nu puteam primi nici un ajutor de la parinti deoarece ei nu stiau ca facusem un avort. Asa ca am fugit de acasa, am intrat in zona drogurilor si a prostitutiei… Viata mea se derula fara sa aiba vreun control. Pana la varsta de 21 de ani, am incercat sa ma sinucid de 2 ori, facusem trei avorturi, lucram ca stripteusa, jucam in filme porno si foloseam droguri. Daca Dumnezeu nu ar fi intervenit, nu as mai fi existat acum. Ma bucur ca Dumnezeu m-a iubit cand eram ceea ce am fost.
APM:-Institutiile medicale sunt interesate de organizatiile ca aceea pentru care lucrati?
CLF:-Nu, pentru ca organizatia noastra nu are profit.
APM:- Ce credeti despre consilierea post-avort? Ce le-ati spune ginecologilor din Europa de Est, care aproape toti fac si avorturi?
CLF:- Avortul va afecta pacienta pana la sfarsitul vietii sale. Reactiile biochimice prezente intr-o sarcina predispun femeia la dragoste si grija pentru copilul sau. Astfel continua specia noastra. Femeile sunt „programate” sa aiba grija de bebelusii lor. Exista multe cercetari care sustin ca hormonii si reactiile chimice care apar in organismul unei femei ii afecteaza emotiile. Organismul si psihicul nostru sunt destinate sau „programate” sa ingrijeasca viata. Suntem legati de copiii nostri din uter. Nu este in interesul „superior” al femeii sa faca un avort.
APM:- Care este atitudinea medicilor americani fata de sindromul post-avort?
CLF: -Ei cred ca acesta nu exista.
APM:- Cum se adreseaza oamenii din SUA fata de relatia avortul cancerul de san si mamar?
CLF:- Majoritatea nu cred ca exista vreo legatura intre acestea. Institutul privind Cancerul din America neaga ca ar exista vreo legatura. Organizatia de Planificare Familiala sustine ca nu este nici o legatura, iar studiile care arata ca ar exista o legatura intre acestea doua sunt ignorate. E nevoie de mai multe cercetari.
APM: -Care ar fi comentariul dvs. la faptul ca in Romania numarul cancerului de san a crescut foarte mult, dupa ce a fost legalizat avortul?
CLF: – Femeilor ar trebui sa li se spuna despre asta INAINTE sa faca avort.
APM: – Credeti ca societatea americana este informata corect despre consecintele avortului? Este in joc sanatatea unei intregi natiuni.
CLF: -Noua ni se spune ca este o procedura sigura si simpla. Ca societate, suntem atenti doar la „sloganuri” de tipul, e o treaba care o priveste doar pe femeie si medicul ei sau eu aleg pentru mine insami etc.
APM: – Cum se refera oamenii la cresterea consecintelor dupa avort, avand in vedere ideea promovarii sexualitatii deschise? SUA a fost un model de viata pentru tineri incepand cu anii ‚’60.
CLF:- America are probleme deoarece refuza sa invete din gerselile din trecut. Unica consecinta in anii ‚’60 a sexului liber era o sarcina sau 1-2 boli cu transmitere sexuala, care se tratau cu penicilina. Miscarea pentru controlul nasterii si neneratiei sexualitatii deschise au creat cerere pentru avort.
APM: – Ce credeti despre o masura propusa in Lombardia, o regiune a Italiei, de inmormantare a fetilor avortati sau nascuti morti inainte de termen?
CLF:- Cred ca este bine. Daca oamenii mor, ei trebuie inmormantati. Se reda umanitatea copiilor.
APM: -Aveti legaturi cu organizatii pro-vita din Romania? Care sunt sfaturile dvs. pentru noi, cei care incearca sa ajute femeile care sufera din cauza avortului?
CLF: -Sunt foarte bucuroasa ca doriti sa mergeti cu dragostea lui Hristos catre cei pierduti in pacat si disperare. Pentru a schimba tara trebuie sa schimbati inimile femeilor. Cele care au ales avortul au nevoie sa auda ca Dumnezeu le iubeste si se mai pot intoarce catre El. Daca aud ca va pasa de ele, indiferent de deciziile proaste pe care le-au luat, va vor asculta. Nu va concentrati numai pe salvarea copiilor, desi acest lucru este foarte important. Intotdeauna exista doua victime intr-un avort – copilul si mama. Schimbarea incepe in biserica. Noi, cele care am avortat, avem nevoie sa auzim ca cei care apara viata se ingrijesc si de noi la fel de mult ca si de copii. Spuneti-le adevarul cu dragoste si compasiune. In tara noastra prea multi se rezuma la retorica, mai degraba decat la dragoste. Dragostea este blanda si buna, nu rece, „…chiar de va cadea un om in vreo greseala, voi, cei duhovnicesti, indreptati-l pe unul ca acesta cu duhul blandetii, luand seama la tine insuti, ca sa nu cazi si tu in ispita” (Galateni, 6:1). Tot ceea ce aveti nevoie sa vindecati sufletul unei femei dupa avort este o inima plina de mila, de compasiune si de Biblie. Exista o multime de metode de vindecare post-avort bazate pe Biblie. Toate merg spre o singura sursa de vindecare – Iisus. Avortul este un pacat. Iar solutia la pacat din trecut este si azi valabila. Lasati dragostea lui Hristos sa lucreze cu cei care sufera. Veti avea privilegiul sa-i conduceti pe cei cu care lucrati catre Iisus. Daca reusiti sa indreptati inima oamenilor din tara voastra catre Dumnezeu, avortul nu va mai avea loc. Ar putea ajuta daca organizati femei care au avut avorturi sa-si spuna povestea, care sa ajunga la urechile altor femei.
© Asociatia Provita Media
Material prelucrat de: Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologiei