Polonia refuză să achiziţioneze vaccinuri împotriva AH1N1

Premierul de la Varşovia a acuzat companiile farmaceutice că nu vor să-şi asume responsabilitatea pentru efectele secundare şi solicită Comisiei Europene o „declaraţie” prin care îşi asumă riscurile vaccinării.
Polonia refuză achiziţionarea de vaccinuri împotriva virsului gripal AH1N1, câtă vreme companiile farmaceutice nu îşi asumă răspunderea pentru efectele secundare, a anunţat premierul acestei ţări, Donald Tusk.
În ciuda panicii instalate în state vecine precum Ucraina şi Slovacia, a decretării stării de „epidemie naţională” în Bulgaria sau a avertismentelor de la Bruxelles privind „zecile de mii de morţi” pe care i-ar putea lăsa în urmă pandemia de gripă nouă, Varşovia are o altă poziţie. „Ştim că firmele care oferă vaccinuri împotriva gripei A H1N1 nu vor să-şi asume responsabilitatea privind efectele secundare ale acestui vaccin”, a declarat Tusk, citat de Mediafax. Companiile farmaceutice preferă să vândă direct guvernelor, iar nu să pună vaccinurile pe piaţă „deoarece răspunderea lor juridică ar fi atunci mai mare”, a explicat premierul Poloniei. Aceste firme – care vor avea profituri de 18 miliarde USD din contractele încheiate cu autorităţi sanitare din mai multe state – „cer clauze care nu sunt, probabil, în conformitate cu legislaţia poloneză şi care pun toată răspunderea asupra Guvernului unei ţări în privinţa efectelor secundare şi a eventualelor despăgubiri”, a explicat Tusk.
Şeful Guvernului polonez consideră că îngrijorarea legată de această pandemie este exagerată şi că eventuala achiziţionare de vaccinuri va fi „discutată deschis” de-abia „dacă vom avea o declaraţie potrivit căreia Comisia Europeană (CE) îşi asumă responsabilitatea juridică a efectelor secundare ale vaccinului”.
Agenţia Europeană pentru Medicamente are „avize” privind utilitatea vaccinării în combaterea pandemiei, dar CE nu şi-a asumat până acum o declaraţie politică privind siguranţa vaccinurilor. În aceste condiţii – cu numai 200 de persoane infectate cu AH1N1 şi niciun deces înregistrat – Polonia preferă să mai aştepte. Pe plan mondial, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că numărul deceselor a depăşit 6.000, începând din aprilie, şi există cazuri de infectări cu AH1N1 în 199 de state şi teritorii.

www.unimedia.md