Patriarhia Bulgariei cere reintroducerea Religiei în şcoli

Agenţia de presă Sofia oferă informaţii detaliate despre procesiunea organizată de Biserica Ortodoxă Bulgară în vederea introducerii Religiei ca disciplină obligatorie de studiu. Patriarhul bulgar Maxim a fost cel care a condus procesiunea. Punctul culminant al acesteia s-a consumat la final, atunci când atât Patriarhul Maxim, cât şi episcopii care îl însoţeau s-au rugat împreună pentru copiii din Bulgaria şi pentru ca aceştia să beneficieze de posibilitatea de a studia Religia în şcoală. Serviciul liturgic s-a desfăşurat în Catedrala închinată Sfântului Alexandru Nevsky, informează „Ziarul Lumina”, Ediţia de Duminică.

Iniţiativa Bisericii Ortodoxe Bulgare a avut la bază dorinţa de a dezvolta sistemul valorilor morale, precum şi de a intensifica viaţa spirituală a tineretului. Pe bannerele purtate în cadrul procesiunii au fost notate mesaje care amintesc de trista perioadă comunistă a Bulgariei. Religia a fost exclusă dintre disciplinele predate în şcoli după lovitura de stat petrecută pe data de 9 septembrie 1944, în urma căreia comunismul a început să devină principala putere. Drept urmare, Biserica Ortodoxă a depus o petiţie în favoarea reintroducerii religiei ca disciplină de studiu la Ministerul Educaţiei, precum şi la Parlament. Se doreşte în acest moment ca religia să fie predată din prima clasă şi până în ultimul an de liceu. Cu toate acestea, elevii care aparţin altor religii nu vor fi obligaţi să studieze Ortodoxia. Proiectul include o focalizare şi asupra Catolicismului sau Islamului acolo unde comunităţile sunt preponderent formate din reprezentanţi ai acestor religii. De asemenea, elevii care nu doresc să studieze religia pot opta pentru un curs special de morală. În momentul de faţă, religia este oferită doar ca un simplu curs opţional în anumite şcoli din Bulgaria.

Şanse reduse de reuşită

Serghei Ignatov, ministrul educaţiei, a fost destul de sceptic în privinţa posibilităţii reintroducerii Religiei ca disciplină obligatorie. El a declarat că „religia nu poate fi predată într-un mod academic, dar poate fi încurajată ca valoare esenţială de fiecare familie în parte”. Cu toate acestea, Serghei Ignatov a precizat că va înainta Consiliului de Miniştri propunerea Bisericii Ortodoxe Bulgare. Ignatov a mai declarat că o eventuală schimbare a curriculumului este imposibilă în acest moment deoarece anul şcolar a început deja, dar că propunerea de faţă va provoca oricum dezbateri aprinse care vor lua destul timp până când o hotărâre finală va fi adoptată.

www.basilica.ro