Evanghelia din Lutsk publicată cu ajutorul donaţiilor
Printre cei care au dorit să ajute la publicarea Evangheliei se află o femeie cu dizabilităţi care şi-a donat pensia, precum şi un necunoscut care a donat 100000 de grivini. Arhimandritul Onufrie care conduce Departamentul Editorial din Eparhia Volyn, din cadrul Bisericii Ortodoxe Ukrainene spune că a fost mişcat până la lacrimi când a văzut o femeie imobilizată într-un scaun cu rotile, Tania Kononovych, care şi-a donat pensia pentru publicarea copiei după vechea Evanghelie.

200 de patroni au donat bani pentru aducerea la lumină a Evangheliei de la Lutsk, una dintre cele mai vechi cărţi liturgice ukrainene, din secolul al XIV-lea.

În timpul teomahiei comuniste, care a durat 70 de ani, multe dintre cărţile liturgice de patrimoniu ale Bisericii din Ukraina au fost distruse de comunişti.

Arhimandritul Onufrie a spus că Ukraina ar putea urma exemplul Islandei, acolo unde la întemeierea fiecărei familii, statul dăruieşte mirilor o carte fundamentală de literatură islandeză. Tot aşa în Ukraina, el a propus ca fiecărei familii nou înfiinţate să i se dăruiască o Evanghelie de al Lutsk, una dintre cărţile fondatoare ale culturii ukrainene.

www.doxologia.ro