Atacurile dure și pline de răutate asupra simbolurilor creștine și sentimentelor religioase ale creștinilor duc de multe ori, din păcate la o contra-reacție din partea credincioșilor ortodocși. În presă, au început să apară, informații despre mai multe proteste în care din păcate se conțin și elemente de violență.
În legătură cu acestea, în adresa Bisericii Ortodoxe Ruse, au început a parveni mai multe mesaje în carea Aceasta este acuzată de promovarea a astfel de acțiuni sau de solidaritate cu persoanele ce organizează dezordini în masă sau instigă la ură. Din păcate, sunt mulți care văd credincioșii ortodocși, conduși nu de credință, ci de ură și furie. În acest sens, aș dori să atrag atenția asupra declarației Consiliului Suprem al Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu verdictul justiției ruse privind cazul persoanelor ce au profanat Catedrala „Hristos Mântuitorul”. În acest document, Biserica roagă membrii Săi „să se abțină de la orice acțiuni de răzbunare, să se abțină de la acte de violență, dar în același timp binecuvântează la acțiuni pașnice menite să asigure paza poporului dreptmăritor, precum și a sfintelor Biserici de de ură și de blasfemie.”
Trebuie să constatăm cu durere faptul că unii indivizi cu râvnă discută despre orice act de violență care reiese, după cum li se pare lor, din blasfemia săvârșită în Catedrala „Hristos Mântuitorul”. Acest lucru creează un climat de suspiciune și diviziune, care subminează unitatea societății. Modul de gândire al celor care încearcă cu aceeași furie să stea de o parte sau alta a baricadei este la fel de străin Ortodoxiei. Aș dori să reamintesc încă odată textul documentului mai sus citat, „de a păstra duhul păcii”, în speranța sinceră că aceste cuvinte ale Bisericii vor fi auzite nu doar de credincioși, ci și de către toți cei care prețuiesc pacea civilă și liniștea în stat.
Binecuvântarea pentru acțiuni pașnice, exclude orice ură, presupunând respect și răbdare cu acei cetățeni care nu-și dau seama de valoarea și sfențenia Sfintelor Altare. Dovadă de credință profundă, de pocăință și de reparare a celor distruse este cazul Sfintei Cruci de la Arhanghelsk, unde un grup de creștini ortodocși au creat o acțiune comună pe internet, în cadrul căreia invită pe toți să participe la reconstrucția răstignirii, în același loc.
Traducere: www.ortodoxia.md