Institutul Cantacuzino, singurul institut din România care producea vaccinuri, şi-a încetat activitatea, iar ţara noastră va fi nevoită să importe vaccinurile necesare la costuri de două ori mai mari decât până acum.
Pentru că au rămas doar câteva săptămâni până la demararea programului de vaccinare antigripală, Ministerul Sănătăţii a început deja procedurile de achiziţionare a dozelor necesare din străinătate. Acestea vor avea un preţ aproape dublu faţă de cele produse la noi în ţară. De exemplu, o doză românească costă între 11 şi 16 lei, în timp ce o doză din import are preţuri cuprinse între 25 şi 35 de lei.
În plus, maternităţile din 39 de oraşe reclamă lipsa vaccinurilor Tetaxim şi BCG. Din cauza faptului că Ministerul Sănătăţii a întârziat organizarea licitaţiei pentru cumpărarea acestor vaccinuri, mulţi bebeluşi nu au fost imunizaţi şi riscă să se îmbolnăvească de TBC, tetanos sau tuse convulsivă. Mai mult, cele două vaccinuri nu se comercializează în farmacii, putând fi achiziţionate doar prin comandă, iar preţurile pornesc de la 150 de lei şi ajung până la 300 de lei.
Chiar dacă reprezentanţii Institutului ştiau că preţul vaccinurilor din import va fi mai mare, Institutul ar fi putut continua să facă vaccinuri. Însă Institutul Cantacuzino are licenţa de producţie suspendată încă de acum doi ani, de către Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).
Potrivit lui Robert Ancuceanu, fost director al ANM, citat de Adevărul, condiţiile nu corespundeau standardelor de bună practică de fabricaţie. Aceasta înseamnă că nu există garanţia că produsul este de calitate.
Vaccinurile, de la lipsa de calitate la costuri duble
Vaccinurile, de la lipsa de calitate la costuri duble