Conturi GOOGLE, Facebook sau Skype, accesate de NSA si FBI pentru a supraveghea activitati in strainatate

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani în domeniul Internetului, între care Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook, pentru a supraveghea activităţi în străinătate, au dezvăluit Washington Post şi The Guardian joi.

Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat în domeniul informaţiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agenţia de spionaj NSA şi societăţi în domeniul Internetului.

Programul secret, numit “PRISM”, funcţionează începând din 2007 şi permite NSA să se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informaţii despre utilizatori despre care există elemente ce permit să se creadă “în mod rezonabil” că se află în străinătate, totul fără vreo ordonanţă din partea justiţiei.

Legea americană îi protejează pe cetăţeni de o supraveghere fără ordonanţă, însă persoanele din afara teritoriului american nu beneficiază de această protecţie şi pot să fie spionate în mod legal.

Potrivit ziarului,”analişti care utilizează sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o bază militară în apropiere de Washington) este necesară să introducă «selectori» sau cuvinte de căutare, astfel încât probabilitatea ca ţinta să fie străină să depăşească 51%”.

Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk participă de asemenea la sistem, iar platforma de găzduire de fişiere Dropbox urmează să se alăture în curând.

Potrivit The Guardian, NSA poate să consulte “e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, conversaţii pe Skype, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele”.

Comunicările pe Skype pot fi spionate în direct.

Este vorba despre “unul dintre cele mai importante accesuri (…) NSA”, se arată în documentul PowerPoint, potrivit The Guardian. Peste 77.000 de rapoarte de informaţii au citat PRISM.

Google a declarat într-un comunicat pentru cele două ziare că este “foarte atent faţă de securitatea datelor utilizatorilor” săi. “Divulgăm date statului federal doar în acord cu legea şi examinăm aceste cereri cu atenţie”, afirmă gigantul.

Unele “persoane afirmă că am creat o «poartă de intrare ascunsă» pentru stat în sistemele noastre, însă Google nu are vreo «poartă de intrare ascunsă» pentru ca statul să acceadă la date private ale utilizatorilor”, continuă el.

Acest spionaj a fost permis de o lege adoptată în timpul lui George W. Bush, prelungită şi promulgată de către Barack Obama în decembrie 2012, în pofida îngrijorării congresemnilor faţă de acest adevărat “cec în alb” acordat NSA.

“O experienţă directă a acestor sisteme şi un sentiment de oroare faţă de posibilităţile pe care le oferă au determinat un ofiţer din domeniul nformaţiilor să furnizeze prezentarea PoerPoint despre PRISM şi alte documente Washigton Post, cu scopul de a dezvălui ceea ce el apreciază că este o intruziune şocantă în viaţa privată”, scrie Washington Post.

“Ei pot să îţi vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi”, a mărturisit acest ofiţer pentru ziar.

Aceste dezvăluiri apar după cele ale cotidianului britanic despre alt program NSA, prin care agenţia de spionaj culege toate “înregistrările telefonice” ale abonaţilor operatorului Verizon.

| Mediafax

BILDERBERG hotărăşte într-o ÎNTÂLNIRE SECRETĂ soarta INTERNETULUI

Membrii clubului Bilderberg şi-au început astăzi adunarea anuală. De această dată se întâlnesc pe un domeniu din Hertfordshire, în Anglia. Vedeţi mai jos ce discuţii au pe agendă.

Participarea la întâlnirile Builderberg se face exclusiv pe bază de invitaţii şi membrii săi sunt politicieni, lideri corporatişi şi finanţişti care se adună în fiecare vară în locaţii securizate.

Membrii clubului vor discuta la întâlnirea din acest an despre soluţiile pentru generarea unei creşteri economice mai rapide în SUA şi Europa, despre felul în care Big Data schimbă lumea (Big Data este numele dat de specialişti provocării aduse de stocarea şi analiza cantităţilor mari de date ale zilelor noastre), despre micşcările care au loc în Orientul Mijlociu şi ameninţarea războiului cibernetic.

Evenimentul este foarte strict în ceea ce priveşte participanţii – spre exemplu, nu este permis accesul ajutoarelor la servirea mesei – şi nu se fac declaraţii publice la final. Totodată, securitatea este maximă, spre disperarea locuitorilor din zonă, care trebuie să se identifice pentru a putea ajunge la locuinţă.

Anul acesta sunt numai 138 de participanţi. Prin contrast, Forumul Economic Mondial, un alt eveniment la care se adună elita mondială – care are loc în fiecare iarnă la Davos, Elveţia, atrage peste 2.000 de participanţi.

Conferinţele Bilderberg au început în 1954 cu principalul scop de a promova cooperarea dintre America de Nord şi Europa. De-a lungul timpului, aceste întâlniri şi-au creat o reputaţie din cauza caracterului secret care au condus la o serie de teorii conspiraţioniste, care arată că Bilderberg are un cuvânt de spus în toate deciziile importante la nivel mondial, de la alegerea preşedintelui Bill Clinton până la începuturile acordului de liber-schimb din America de Nord.

The Globe and Mail | Capital

site sursa
http://apologeticum.wordpress.com