Declarația Departamentului Sinodal informațional în legătură cu decesul unui preot ortodox și cu pericolele pentru pacea religioasă în Ucraina

Departamentului Sinodal informațional al Patriarhiei Moscovei a emis o declarație în legătură cu moartea unui preot ortodox și amenințările la adresa păcii religioase în Ucraina.

În fiecare zi se înmulțesc victimele conflictelor civile din Ucraina. În data de 31 iulie din pricina multiplelor răni primite în urma bombardării cartierului rezidențial din Lugansk, a murit clericul Bisericii cu Hramul „Sf. Gheorghe” din Lugansk, prot. Vladimir Kreslyansky. Au rămas orfani cinci copii. Zilnic sunt primite noi rapoarte despre acțiunile violente împotriva lăcașelor de cult ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina și clericilor săi, din teritoriile cuprinse în luptă. Ca urmare a războiului pustiitor au fost uciși mai mulți civili, au fost distruse biserici și clădiri civice, sute de mii de oameni sunt nevoiți să se salveze prin fugă.
În această situație tragică Departamentul Sinodal de Informații este autorizat să facă următoarea declarație.
Moartea a multor oameni nevinovați rămâne pe conștiința celor care resping dialogul. Dar calea spre pace, modul de viață pașnic rămâne calea la care Biserica îi îndeamnă să revină pe toți pentru a evita noi victime. Biserica strigă din nou către toți cei care sunt capabili să audă cuvintele Domnului: ” Viaţă şi moarte Ți-am pus eu astăzi înainte, şi binecuvântare şi blestem. Alege viaţa ca să trăieşti tu şi urmaşii tăi” (Deuteronom 30:19).
Această chemare a lui Dumnezeu pentru oamenii de bunăcredință este repetată neobosit de către Biserica Ortodoxă Ucraineană, indiferent de opțiunile lor politice sau de altă natură. Biserica continuă să predice Dragostea, pacea și bunăînțelegerea, indiferent de care parte al baricadei, s-ar afla cei implicați în conflict. Preoții ortodocși din zonele afectate din Ucraina continuă slujirea pastorală și de menținere a păcii sub amenințarea constantă a vieții lor și a familiilor lor, dar nu părăsesc turma, alegând soarta „să sufere cu poporul lui Dumnezeu” (Evrei 11:25).
În același timp, lacașele de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, preoții nu numai că suferă de efectele ostilităților, dar, de asemenea, devin obiectul atacurilor din partea romano- catolicilor și rascolnicilor care se bucura de discordia civilă în propriile lor scopuri. Preoții sunt abuzați, torturați și intimidați, interogați de către oameni înarmați care aparțin Bisericii Ucrainene Greco-Catolice, sau grupărilor ne-canonice care susțin că au autorizație din partea autorităților ucrainene, nominalizând acuzații absurde și ultimatumuri, inclusiv – pentru a părăsi Comuniunea liturgică cu Biserica Ortodoxă din Ucraina și, prin urmare, de a rescrie proprietatea bisericii.
Îndemnăm Guvernul Ucrainei de a stopa acțiunile distrugătoare a celor care doresc escaladarea conflictului civil în unul inter-religios, pentru că această evoluție a lucrurilor nu va duce decât la îndepărtarea păcii mult-așteptate în țara ucraineană.
Război fratricid în Ucraina poate fi depășit numai în baza valorilor creștin-ortodoxe, care îi unește pe cei din ambele părți ai poporului iubitor de Dumnezeu ucrainean. Invităm pe toți cei care influențează procesul de luare a deciziilor în Ucraina, la sprijinul Bisericii Ortodoxe Ucrainene în acțiunile sale de menținere a păcii spre binele poporului.

Departamentul Sinodal de Informații