Marea Britanie aprobă copiii cu 3 părinți
Camera Comunelor a Parlamentul britanic a aprobat în această săptămână o nouă procedură de fertilizare in vitro, extrem de controversată. Dacă aceasta va fi aprobată și de Camera Lorzilor luna viitoare, din 2017, în Marea Britanie s-ar putea naște copii cu ADN de la trei persoane diferite.
Procedura le va permite femeilor care poartă gene pentru anumite boli mitocondriale- boli genetice și incurabile- să aibă copii fără să îi expună la acest risc. Se pare că la nivel mondial, unul din fiecare 6.500 de copii are o formă de boală mitocondrială, care nu se poate transmite decât de la mamă la copil, scrie The Atlantic.
Ce presupune procedura
Mitocondriile sunt organite celulare întâlnite în toate tipurile de celule eucariote. Ele sunt denumite și „uzinele energetice ale celulei”, deoarece produc energia necesară organismelor. Mitocondriile conțin propriul lor ADN, care nu afectează caracteristicile fizice sau psihice transmise la copil, ci conține informația genetică necesară pentru sinteza enzimelor respiratorii. Acest ADN se moștenește doar pe cale maternă, și dacă este defect poate duce la multiple probleme la copil, precum probleme neuronale, cardiace, orbire etc, boala Leigh, diabet, sindromul Barth și altele. Prin procedura de fertilizare cu trei donatori se încearcă înlăturarea acestui ADN defect.
După cum explică BBC, procedura se poate face în mai multe feluri. În primul, se ia nucleul de la ovulul mamei și se inserează în ovulul donat, care în prealabil a fost curățat de tot conținutul, în afară de mitocondrii. Ovulul rezultat, care conține ADN nuclear de la o femeie și ADN mitocondrial de la altă femeie, este apoi fertilizat cu sperma tatălui. În al doilea fel, atât ovulul mamei, cât și ovulul donat sunt fertilizate. Apoi, ADNul nuclear al mamei este extras din celula embrionară rezultată și introdus în cea de a doua, care a fost golită de nucleu. Ceea ce presupune sacrificarea unuia dintre embrionii rezultați.
Lumea științifică, împărțită în două
Înainte de votul acordat în Parlament, 40 de cercetători, bioeticieni și consilieri guvernamentali din toată lumea, cât și o adevărată colecție internațională de grupuri de lobby, au adresat scrisori deschise membrilor Parlamentului, pentru a-i încuraja să aprobe procedura. Bolile mitocondriale au fost descrise ca „inimaginabil de nemiloase”, iar această metodă ar oferi „prima rază de speranță familiilor că ar putea avea un copil care să nu sufere”.
În cealaltă tabără, sunt cei care văd procedura ca o rampă de lansare pentru ingineria genetică a copiilor, în diverse alte scopuri. Olga Khazan scrie în The Atlantic că „Mulți consideră că procedura este chestionabilă din punct de vedere moral, pentru că este foarte aproape de joaca de-a Dumnezeu. Penetrarea unei celule și modificarea conținutului este o problemă controversată, dacă nu este chiar „munca lui Hitler”, după cum au numit-o unii”.
Biologicii geneticieni nu știu totul despre cum poate afecta o mitocondrie străină embrionul, dar susțin că au studiat destul pe animale, pentru a liniști ce frici există în această privință. Însă nu pot nega că exista și posibilitatea ca procedura să propage trăsături mitocondriale care acum sunt invizibile sau foarte sumar înțelese, iar criticii cer mai mult timp pentu a înțelege totul.
Un război reactivat
Controversa a reactivat un vechi conflict între știință și religie. Biserica Catolică și Biserica Anglicană au cerut parlamentarilor să voteze împotriva procedurii. Această „intervenție” a fost primită cu multe critici din partea cercetătorilor, scrie The Guardian.
Un grup de cercetători a mers chiar mai departe, promițând că o să răspundă cu aceeași metodă, intervenind cât de mult posibil în treburile religioase. Federația pentru Dezvoltarea Științei (FFS) a promis să intervină în toate probleme religioase care ar putea „beneficia” de o perspectivă științifică.
Dr Hugh Briss, purtător de cuvânt al FFS, explică: „Intervenția în aprobarea unei proceduri care a fost studiată extensiv pentru ani de zile, de către experți mondiali de top, cu niciun argument serios este ceea ce numim un „precedent greșit”. Așadar, dacă reprezentanții bisericilor au voie să facă asta, atunci este logic ca și reprezentații lumii științifice să poată face la fel. Sau este asta persecuție?” spune el. Indiferent că se va ține de promisiune sau sau nu, este evident faptul că bisericile nu mai au niciun fel de autoritate asupra instituțiilor guvernamentale, care iau decizii pe baza dovezilor științifice, ignorând aspectul etic al problemelor.
www.semneletimpului.ro