Conform trediției stabilite cu timpul de Biserică în primele 2 zile din Postul Mare, pentru cei ce pot, nu se mănîncă de loc, iar pentru cei mai slabi, seara puțină păine și apă.
În I săptămînă – seara după canon se consumă pîine, fructe, legume uscate.
În Săptămîna Patimilor – se mănîncă mîncăruri uscate seara.
În Vinerea Patimilor – cine poate, nimic.
În tot restul Postului Mare – de luni pînă vineri, o singură dată pe zi (seara) se consumă pîine și legume fierte fără ulei.
Sîmbătă și duminica – de 2 ori pe zi, pîine, legume, ulei și vin.
- Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul;
- Sf. 40 de Mucenici;
- Sf.Mare Mucenic Gheorghe;
- Joia Canonului Mare (Săptămîna a 5-a);
- Înaine și după sărbătoarea Bunei Vestiri;
- Joia Mare
- Sîmbăta Mare
La toate aceste sărbători se dezleagă la ulei și vin în orice zi n-ar cădea.
Însă fiecare să postească după putință cu acordul si binecuvîntarea părintelui duhovnic.
Sursa: ”Tipic Bisericesc”, alcătuit de Arhim. Ermogen (Adam),pag. 48-49