Unele femei în timpul alăptării își doresc să țină post, din motive religioase ori din oricare altele, dar în legătură cu acest subiect de multe ori mamele se neliniștesc. Ele se întreabă dacă este permis postul în alăptare, cum va reacționa copilul și laptele la schimbările bruște în alimentație și dacă nu cumva va avea de suferit laptele matern în materie de cantitate și calitate. La toate aceste întrebări ne răspunde consultanta în alăptare Oxana Lacoia.
„Alimentația caracteristică postului este chiar benefică pentru organism, totuși dacă e vorba de mama unui nou-născut aș recomanda să se abțină de la acest ritual. Ar fi bine ca ea mai întâi să se recupereze de după naștere și să găsească răspunsuri la întrebările care o frământă, legate de noua ei postură. Dacă au trecut deja câteva luni de la naștere și femeia se simte bine fizic, nu există nici o restricție în a ține post.” , ne spune consultanta în alăptare Oxana Lacoia.
Calitatea și cantitatea laptelui matern nu depinde de alimentația mamei, de aceea dacă aveți temeri legate de faptul ca nu cumva să aibă de suferit laptele în timp ce țineți post, ne grăbim să vă liniștim, nu va avea nici o legătură schimbarea obiceiului alimentar cu producția de lapte.
„Studiile de profil au demonstrat că femeile produc o cantitate suficientă de lapte, de o calitatea corespunzătoare pentru creșterea și dezvoltarea copilului, chiar și atunci când accesul la alimente a mamei este limitat” adaugă Oxana Lacoia.
Consultanta în alăptare atenționează că în cazul în care mama se va simți slăbită sau epuizată de restricțiile alimentare, este recomandat fie să reducă din strictețea postului, fie să renunțe la el în general. Nu atât din riscul potențial față de lactație, cât față starea sănătății mamei care se răsfrânge și asupra copilului.
Este foarte important ca atunci când țineți post să continuați să vă alimentați echilibrat și să oferiți corpului dvs toți nutrienții de care are nevoie. În caz de necesitate puteți lua și suplimente de vitamine. În acest sens vă puteți consulta cu medicul dvs.
La capitolul „colici” ar fi de menționat că dacă introduceți alimente noi în meniu, mai ales cele care vă produc și dvs balonări sau colici și nu sunteți sigură de cum va reacționa burtica copilului la ele, este recomandat să le consumați în prima jumătate a zilei, în cantități mici și să urmăriți reacția copilului.
Nu exită o listă universală de alimente care provoacă colici sau balonări bebelușilor, odată ce au fost consumate de mamele acestora și ajung la cei mici prin laptele matern. Unii copii însă pot reacționa la anumite alimente, iar această reacție este foarte și foarte individuală. Ceea ce poate provoca colici sau alergii unui copil, poate să nu dea nici o reacție altuia. În cazul în care observați anumite schimbări în comportamentul copilului, vă recomandăm să evitați să mai consumați pentru o perioadă alimentul la care presupuneți că a reacționat bebelușul dvs.
Anastasia Popescu
Sursa: www.mamicaalapteaza.md