Suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, perioada caracteristică pentru a face bine și pentru a fi mai buni într-un mod mai special, doar că, viața continuă și după Crăciun, omul de alături are nevoie de tine în fiecare zi, el trăiește (sau cel puțin își dorește să trăiască) și după încheierea sărbătorilor, copiii mănâncă în fiecare zi înainte și după Crăciun.
Fiecare înțelege binele în felul său, unul nu dă bani la bețivi pentru că el îi va bea (de parcă ne-a angajat cineva detectivi să vedem ce face el cu banul nostru), alții dau cuiva doar 50 de bani, spunând că mai trec o sută ca el și va avea deja 50 de lei (de parcă am fi toți matematicieni și contabili), alții nu dau nici un ban la nimeni, spunând că ei nu încurajează cerșitul și că ar trebui să meargă la lucru (păi, acesta este lucrul lor, nu-ți place, schimbă-te cu locul, treci în locul lor).
Nu este bine că există nevoiași, dar cum aveai să faci tu un bine? Dacă dăm ceva, trebuie să și uităm fapta pe care am făcut-o, să nu ne angajăm mai multe decât ni se cuvin. Dacă avem posibilitatea să facem un bine sau să donăm ceva, atunci să fie o sumă din care omul să-și poate cumpăra strictul necesar pentru o zi, fără să socoți și banii trecătorilor pe care ții închipui tu că ar contribui și ei cumva. Nu te teme, nu se va îmbogăți de la leul tău, dacă vrei îi dai celui cu mâna întinsă, iar dacă nu vrei, nimeni nu te obligă.
Binele este ceva subiectiv, doi oameni diferiți pot să doneze același prânz, dar rezultatul sa fie diferit. A fi bun, este o calitate dumnezeiască și dacă vrei să-l imiți pe Dumnezeu, atunci fă binele și nu apela la violență. Toți pot face binele, de la credincioși până la atei; de la cei săraci și până la cei bogați; cei intectuali și cei mai puțini școliți. Bunătatea este o virtute universală, care este la îndemâna oricui. Cel mai stabil și prețios lucru din viața aceasta este fapta bună, ea niciodată nu-și pierde din valoare. Binele nu are unitate de măsură și, prin urmare, el nu poate fi măsurat, dăruiește cât poți. Fapta bună pe care vrei s-o faci, nu trebuie să te smintească și nici să facă deranj la nimeni, fapta bună este curată și sfântă.
A face un bine, este un lucru firesc și absolut natural, înseamnă a exercita corect puterile sufletului. Un cuvânt spus la timpul potrivit, poate însemna mai mult decât să-i dăruiești o avere. Nu uita că: răul nu este din bine, iar dacă este din bine nu este rău. Oricând poți fi rău, și oricând poți fi bun.
Ilarion Boian,
Soroca, Moldova, 2020