Într-un comunicat, se aminteşte faptul că Sfintele Canoane interzic „pomenirile şi rugăciunea” pentru sinucigaşi, întrucat în mod deliberat acestia au ales să renunţe la părtăşia cu Dumnezeu.
Valabilitatea acestor reguli – se aminteşte în acelaşi comunicat – a fost „confirmată de experienţa duhovniceasca a asceţilor, care îndrâznind să se roage pentru sinucigaşi, au trecut prin mari greutăţi, de neînvins, şi prin mari ispite diavolesti. Cu toate acestea, însă – mai specifică Patriarhia – în prezent cea mai mare parte a sinucigaşilor se numără printre cei botezaţi, dar care nu au primit nicio educaţie ecleziastică sau hrană bisericească. Ei şi-au întrerupt viaţa lor, nu din cauza opoziţiei conştiente faţă de Dumnezeu şi de Biserică, ci „mental”, deşi nu s-au detectat dovezi medicale. Familiile acestor persoane, întrucât erau obligate să renunţe la oficierea slujbelor de înmormântare, rămâneau total fără consolare.
În acest sens, Sfântul Sinod a binecuvântat Biserica Ortodoxă Rusă, pentru îngrijirea spirituală a turmei si uniformitate, să urmărească o practică de „rugăciune de consolare” a celor rămaşi în familie, si a publicat deja randuiala acestei slujbe, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.