0
0

Sărut mâna, Părinte, vroaim să vă întreb, în privinţa căsătoriei la biserică, mi se pare că e o ceremonie care aduce mai mult a cult. Prietenul meu crede în Dumnezeu şi se conduce după Biblie, iar slujba bisericească i se pare exagerată, în sens de îmbrăcămintea preoţilor, toate icoanele şi sfinţii pictaţi, dar în genere, crede că toate acestea mai mult distrag atenţia de la esenţial, de la lucrurile cele mai importante, şi în privinţa la icoane tot e sceptic, întrucât noi nu trebuie să ne facem icoane sau chipuri cioplite…şi din păcate presimt că ceremonia de căsătorie va fi pentru noi mai mult ceva formal, adică pentru ochii părinţilor…să nu credeţi că suntem păgâni sau nu ştiu. Pentru noi e important ca Dumnezeu să ştie de legământul nostru care e sincer şi din pură dragoste, greşim cumva?

  • You must to post comments
0
0
Dragii mei,cununia este a şasea sfântă taină a Bisericii, în care, harul Sfântului Duh pecetluieşte unirea celor doi miri care s-au învoit a trăi împreună. Unirea lor este transformată într-o uniune duhovnicească spre naşterea şi creşterea de fii şi împreună-lucrarea faptelor mântuirii. Prin harul primit, legătura dintre cei doi este sfinţită şi înălţată la demnitatea reprezentării unirii duhovniceşti dintre Iisus Hristos şi Biserică.Prin taina cununiei, legătura dintre cei doi credincioşi este transformată într-o unire duhovnicească, harul primit ajutându-i pe cei doi soţi să păşească împreună pe calea mântuirii.Un alt rost al tainei este ferirea de patima curviei. Harul sfinţitor al cununiei ca taină a Bisericii îl ajută pe om în lupta sa duhovnicească cu pornirile pătimaşe: ,,Căci aceasta este voia lui Dumnezeu, sfinţirea voastră, a vă feri voi de toată curvia, a şti fiecare din voi a-şi stăpâni vasul său întru sfinţenie şi cinste” (I Tesaloniceni 4, 3-4).Sfântul Grigorie Teologul scrie: ,,Căsătoria întâia este lege, pentru că a fost binecuvântată de Mântuitorul prin prezenţa Sa la nunta din Cana Galileii, a doua căsătorie este iertată sau îngăduită. Pentru aceea slujba cununiei este mai simplă, are binecuvântare mică, cu rugăciuni de pocăinţă şi iertarea păcatelor … A treia este privită ca necurăţie, călcare de lege, dar este tolerată. Căsătoria a patra este oprită cu desăvârşire. Pentru a patra nuntă au poruncit mintea împreună cu socoteala şi judecata sinodului Sfinţilor Părinţi ca nicicum acea nuntă fără de lege niciodată să nu se facă sub pedeapsa afuriseniei”.

De asemenea, cei uniţi prin taina cununiei se pot ajuta unul pe celălalt în a-şi păstra dreapta credinţă: ,,Pentru că se sfinţeşte bărbatul necredincios prin femeia credincioasă şi se sfinţeşte femeia necredincioasă prin bărbatul credincios” (I Corinteni 7, 14).

Prot Victor Mihalachi

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.