0
0

Am născut de curînd un îngeraș de băiețel. La 10 zile după naștere la biserică mi s-a citit rugăciunea respectivă (mi s-au făcut apele) însă preotul a zis că e tîrziu deja și că trebuiau făcute la maxim 7 zile după ce am născut. Puteți să îmi spuneți care e semnificația acestei rugăciuni? Unde o pot citi și eu? (că doar nu am fost prezența la rugăciune) la a cîta zi de la naștere se citește acestă rugăciune?

  • You must to post comments
0
0

Are și părintele dreptate dar nu trebuie să fim exagerați. Deci sunt mai multe rânduieli recomandate de biserica pentru noul născut. Rânduială din Ziua întâi după naștere: după nașterea unui copil, în prima zi, preotul rostește o rugăciune de sfințire a apei, în care cere iertarea păcatelor, îndepărtarea răutăților și vindecare; după sfințirea apei, se citesc 3 rugăciuni: prima rugăciune pentru iertarea păcatelor și curățirea femeii lăuze de întinăciunea trupească, pricinuită de naștere; în a două rugăciune preotul cere Domnului s-o miluiască pe mamă, pe prunc, trimițându-le îngeri care să-i ferească de lucrarea duhurilor rele; a treia rugăciune este de curățenie pentru cei care s-au atins de lăuză, ei fiind considerați necurati; Deci aceasta se face în intervalul de la prima zi până la ritualul recomandat ca viind următorul și el e în ziua a 8-a(chiar dacă rânduiala pentru ziua a opta se face chiar și la botez) deci până în ziua a 8-a ar fi bine să se facă rânduiala ce ține legat de ziua întâi, ceea ce am amintit mai sus. Apoi se face rânduiala la ziua a 8-a(din nefericire, în ultima vreme, această rugăciune de punere a numelui se mai practică și în aceeași zi cu botezul. Pruncul nu mai este dus la biserică în a opta zi, ca să primească numele, el fiind pus în ziua botezului. Însă, acest act este un gest necanonic). Și mai rămâine să amintim de rânduiala din ziua a 40-a. Atunci mama vine la Biserică pentru a i se citi 2 rugăciuni pentru curățire. Iar înainte de botez mamei i se face așa zisa Molitvă: aceasta pentru ca ea să poată să asiste în biserică la botezul copilului ei. Rugăciunile nu trebuie să le citiți dumneavoastră. Toate rugăciunile de care am vorbit aici sunt făcute de un slujitor al bisericii(chiar și de nu sunteți de față, așa cum poate să fie atunci când se face apa în ziua întâi-opt). 

Să ne trăiți și să vă trăiască copilul: și lăsaț în sufletul lui credința în Dumnezeu și nu veți avea încercări în viața din partea lui. Înger păzitor.

Cu râvnă întru Domnul
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.