0
0

M-am întors cu noi descoperiri. Cartea „Istoria Creștinismului II – Pr. Nicolae Chifăr” pg. 39 (se referă la cei ce apărau ortodoxia de arianism): „Dintre apărătorii Ortodoxiei în Occident și-a mai păstrat scaunul episcopal doar bătrânul episcop Osius de Cordoba. Ceilalți au fost depuși și exilați: papa Liberiu al Romei la Bereea în Tracia, Dionisie de Mediolanum în Capadocia, Eusebiu de Vercelli la Scytopolis în Palestina, *Lucifer* de Cagliari la Germanicia în Siria și Ilarie de Pictavium în Frigia. În aceste condiții însuși Sfântul Atanasie s-a ascuns la monahii din pustiul Tebaidei”. Deci, Lucifer a fost un apărător al ortodoxiei și a pătimit pentru ea.

  • You must to post comments
0
0

Chiar dacă mi-ați înmuiat puțin gândul: când mi-ați citat cartea dată, mi-am amintit de facultatea de Teologie și de anii de studii, anume din această carte am făcut studiile la disciplina Istoria Bisericii Universale. De fapt eu nu am studiat chiar din ea, însă urmașii mei au avut fericirea de al avea deja pe părintele profesor Nicolae Chifăr, eu fiindu-i student părintelui Aurel Jivu, Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l numere cu drepții. Asta așa ca o mică introducere. Acum să revenim la subiect. Nu ați fost destul de convingător și de aceea nu vă aprob noua descoperire. Țin să-ți reamintesc că noi facem parte din Biserica Ortodoxă. Numele amintite de părintele Nicolae Chifăr sunt nume din Biserica Catolică. Și părintele era și nevoit să citeze aceste nume pentru că studiul pe care îl ducea el este: Istoria Bisericii Universale, a întregii biserici creștine, nu numai a celei Ortodoxe. Ori eu v-am cerut Sfinți din calendarul Bisericii noastre Ortodoxe. Deci Lucifer de Cagliari a fost un apărător, un sprijinitor al ortodoxiei dar făcea parte din biserica Catolică, care este și ea una creștină. Luați seama că una e să fii creștin și alta e să fii ortodox. Deci vă rog un exemplu din calendarul care este rânduit de Sfinții noștri Părinți, calendarul pe care vi l-am dat eu. Și una este să ții apărare unei credințe și alta este să și o trăiești în firea ta. A pătimit pentru a ținut cuvânt de apărare, de aceasta a fost depus din scaun și exilat. Dar nu avem mărturii că a fost martirizat pentru credință. Și chiar de era să fie martirizat, zăbovirea lui în afara Ortodoxiei lasă de dorit.

Vă aștept din nou cu mare bucurie. Și mă bucur că sunteți un aprig cercetător. Așa să vă ajute Dumnezeu până la sfâșitul vieții. Cercetați totul și păstrați ce este bun.

mag. Vitalii Mereuțanu

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.