Apa după naștere

0
0

Am născut nu demult un copilaș, toate rudele spun să merg la biserică să fac apa, dar nimeni nu e în stare să-mi lămurească de ce și pentru ce servește? Mă puteți ajuta, vă mulțumesc anticipat.

  • Veronica a întrebat 12 ani ago
  • last edited 10 luni ago
  • You must to post comments
0
0
Răspunsul, nu-mi aparține, dar sper să vă fie de folos!
După ce a născut o femeie, în prima zi, preotul rostește scurta rugăciune de sfințire a apei, în care cere iertarea păcatelor, schimbarea chinurilor, îndepărtarea tuturor răutăților și vindecare. Această sfințire se numește „molitfă”. După sfințirea apei se cântă Troparul Nașterii Domnului și Condacul, apoi se citesc cele trei rugăciuni, pentru iertarea păcatelor și curaățirea femeii lăuze de întinăciunea trupească, pricinuită de naștere, întrucat suntem „zămisliți în fărădelegi și născuți în păcate” (Ps. 50, 6); în a doua rugăciune preotul cere Domnului s-o miluiască pe mamă, pe prunc, trimițându-le îngeri luminați și strălucitori, ferindu-i de toată fermecătura și de asuprirea duhurilor rele. Se citește și rugăciunea de curățenie pentru cei care s-au atins de lăuză, considerându-se „necurați”, după Levitic (12, 1-4).
Daca preotul face aceasta molitfă acasă, stropește cu apa sfințită pruncul, casa și pe ai casei; iar copilul însemnat cu semnul sfintei cruci la frunte, la gură și la inimă. În lipsa preotului, același lucru îl face cei ai casei, iar mama, în toată această perioadă de timp, primește această apă sfințită în loc de agheazmă!
2) La opt zile după naștere se face apoi rugăciunea de punere a numelui copilului, care se face acasă. Aceasta ierurgie se face in amintirea zilei a opta, cand Pruncul dumnezeiesc, nascut din Sfinta Fecioara Maria, a fost adus la templu si taiat-imprejur, punandu-I-se numele Iisus, potrivit Legii (Lev., 12, 3), nume dat ele inger (Luca, 2, 21).
3) La 40 de zile, lauza luand pruncul vine la biserica, unde i se fac rugaciunile de curatire si de imbisericire a copilului. Acestea amintesc momentul cand Maica Domnului, la implinirea zilelor curateniei, a adus dumnezeiescul Prunc la templu, unde a fost primit in brate de dreptul Simeon, binecuvantand pe Dumnezeu ca a vazut mantuirea asteptata de Israel (Luca, 2, 22-30). Aceasta randuiala e prescrisa de Moise (Lev., 12, 3). Dupa terminarea rugaciunilor – citite in pronaosul bisericii – daca pruncul este deja botezat, preotul luandu-l pe brate il inchina la sfintele icoane, ca Domnul si Maica Domnului sa-l ocroteasca in viata ; iar daca este baiat merge cu el si in altar, inchinandu-l in cele patru parti ale Sfintei Mese si la Proscomidie, apoi in mijlocul bisericii, rostind de fiecare data cuvintele de imbisericire. Si incredintandu-l mamei ii miruieste pe amandoi. In caz ca pruncul e nebotezat, preotul, dupa ce l-a luat in brate, face cu el – din pronaos spre altar – semnul crucii si miruieste numai pe mama, urmand a-l imbiserici, dupa botez.

Doamne ajută!
Preot Iulian Rață
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.