Cum să postească elevii în acest post? Avantaje/dezavantaje în folosirea internetului? Folosul rugaciunii în viața de elev!
- mihaiela g a întrebat 10 ani ago
- last edited 9 luni ago
- You must login to post comments
Mi se pare că scrii multe mesaje în viață dragă Mihaela! Afirm lucrul acesta, după modul în care mi-ați formulat întrebarea: scurt, clar și cuprinzător!
Bine, încerc să mă formulez: Postul, trebuie ținut după cum aveți putință. Este posibilitate ca să-l țineți așa cum o cere Regula Bisericii, foarte bine. Nu aveți posibilitate, consumați produse de origine vegetală și abțineți-vă de la cele de origine animalică (Ouă, lapte, pește, carne)! Cel mai bine însă e să consultați părintele duhovnic, care în dependență de starea Dvs. spirituală vă va formula un răspuns mai concret! Ce ține de internet, sunt aceleași avantaje și dezavantaje ca și în afara postului: rețelele de socializare, pagini cu imagini, filme, jocuri, sunt catalogate de Biserică ca pierdere inutilă dar și periculoasă de timp. Dacă îl utilizați pentru pregătirea lecțiilor și atât, Doamne ajută! Cât despre folosul rugăciunii, consider că atât pentru elevi, cât și pentru maturi, este același: Unul de nedescris! Chiar și o rugăciune scurtă ne poate duce la poarta raiului. Aduceți-vă aminte în acest sens de Tâlharul de pe cruce care primul a intrat în rai. Sf. Ignatie Breanceaninov spunea: ”Celui ce s-a deprins cu o altfel de rugăciune îi este lesne să se roage în orice loc şi în orice vreme: poate striga către Dumnezeu şi călătorind, şi stând la masă, şi lucrând, şi aflându-se în societate.
Din pricina folosului, cum nu se poate mai mare, pe care îl aduce rugăciunea scurtă, cu luare-aminte, adunată, Sfânta Biserică îndeamnă pe fiii săi să se deprindă la bună vreme cu o oarecare rugăciune scurtă. Celui ce s-a deprins cu o altfel de rugăciune îi este lesne să se roage în orice loc şi în orice vreme: poate striga către Dumnezeu şi călătorind, şi stând la masă, şi lucrând, şi aflându-se în societate.
Când nu poţi să te rogi cu gura, te poţi ruga cu mintea, în această privinţă e limpede cât de îndemânoasă e rugăciunea scurtă: când ai treabă, lesne poţi pierde noima şi firul unei rugăciuni mai întinse, în timp ce rugăciunea scurtă se păstrează neştirbită întotdeauna. Lăsându-o pentru o vreme, putem să ne întoarcem la ea fără vreo greutate.”
Doamne ajută! Sper că am reușit să vă fiu de folos!
Preot Iulian Rață
- Guest a răspuns 10 ani ago
- You must login to post comments
Te rog să te autentifici mai întâi pentru a trimite.