0
0

Bună ziua. Am o întrebare şi dacă e cu putinţă să-mi răspundă Vă rog preotul V. Mihalache. Ce este postul negru, în ce constă şi cum se manifestă, adică pentru ce este benefic. Aş putea ţine spre exemplu acum în post, post negru în anumite zile, fiindcă în alte zile, spre marea mea ruşine, mai cad şi cu mîncare şi cu celelalte?

  • daniela a întrebat 14 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0

Este important să învătăm ce este postul pentru că toti dorim să ne împărtăsim cu Trupul si Sângele Domnului Iisus de Crăciun. Iar Sf.Ap.Pavel spune că avem nevoie pentru a ne putea împărtăsi de o pregătire: Să se cerceteze omul pe sine si asa să mănânce…căci cel ce mănâncă si bea cu nevrednicie, osândă îsi mănâncă si  bea…va fi  vinovat fată de Trupul si de sângele Domnului.(I Corinteni 11:27-29)”.Mărturisirea de Credintă a Bisericii Ortodoxe spune: “Postul este înfrânarea de toate mâncărurile de dulce, sau, la caz de boală numai de unele, de asemenea si de băuturi si de toate cele lumesti si de toate poftele cele rele, pentru ca să poată crestinul să îsi facă rugăciunea lui mai cu înlesnire si să îi fie milostiv Dumnezeu. Încă si pentru a ucide poftele trupului si a primi  harul lui Dumnezeu”.

Dacă pentru postul trupesc există unele exceptii, pentru cel sufletesc nu există. Dacă ar lipsi postul sufletesc, atunci acesta nu s-ar mai numi post ci regim.

Postul este de mai multe feluri:

1. postul negru(ajunare) – nu se mănâncă si bea nimic cel putin o zi

2. postul aspru- este ajunarea propriu-zisă- nu se mănâncă si bea până la asfintitul soarelui, iar atunci se consumă doar hrană usctă.

3. postul obisnuit

4. postul usor(dezlegarea)- atunci când e voie să se mănânce unele mâncăruri de dulce: peste, vin etc. După cum vedeți postul nengru – nu se mănâncă nici nu se bea nimic pe parcursul unei zile complete, dacă este cu putință mai multe zile atunci se bea pentru a menține funcțiile organizmului. Dumnezeu să te întăriască la fapte bune creștine.

Prot Victor Mihalachi

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.