sărut mâna

0
0

Mă scuzați dacă am să tot revin, însă am nevoie de răspunsuri și nu știu unde altundeva să le caut. Știu că sunt ortodoxă doar cu numele dar știu, totodată că țin mult la credința mea și nu aș vrea s-o schimb. Pe de altă parte, știu că ortodoxia acceptă divorțul, pe când catolicismul nu (sper să nu fiu prost informată). Aș vrea să stiu care este diferența între ortodoxie și catoilicism dar, tot așa, nu știu unde pot căuta asta… în urmă cu aproximativ 8 ani de zile am deschis biblia de curiozitate dar totul mi s-a părut complicat: citate peste citate… credeți c-ar fi timpul sa încerc din nou? Sau este prea devreme? Mulțumesc pentru ascultare și, scuzați-mă dacă par insistentă.

  • You must to post comments
0
0

Niciodată nu-i devreme pentru a citi cuvântul Domnului – Biblia! Deci vă încurajez s-o faceți, chiar de inițial veți înțelege puțin, cu timpul cereți și rugați-L pe Domnul să vă ajute la înțelegerea ei și așa va fi! Cât despre diferențele ortodoxiei și catolicismului, vă expun aici pe scurt unele din ele, redate de părintele Cleopa:

filioque: Ei zic ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul. Aceasta greseala dogmatica este cea mai grea. Sfantul evanghelist Ioan spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si este trimis in lume prin fiul. (Ioan)

2. suprematia papala: Papa este considerat de ei capul suprem al Bisericii crestine, adica loctiitorul lui Hristos pe pamant! Mai mare decat toti patriarhii! Ceea ce n-a facut Biserica Universala. Mandrie draceasca. Papa se numeste urmasul Sfantului Petru!

3. infaibilitatea papala: Ei zic ca Papa nu poate gresi ca om, in materie de credinta, cand predica el ceea ce iarasi este o dogma noua respinsa de Biserica Ortodoxa

4. purgatoriul: Ei zic ca intre Rai si iad ar fi un foc mare unde sta sufletul cateva sute de ani si se curata, apoi se duce in Rai. Nu scrie in Sfanta Scriptura asa ceva; nu-i prevazuta nicaieri aceasta invatatura.

5. azimile: Ei nu slujesc cu paine dospita, ci cu azime, ca evreii

6. imaculata conceptie: Ei zic ca Maica Domnului ar fi nascuta de la Duhul Sfant. Nu-i adevarat. Este nascuta in chip firesc din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii.

7. substantialitatea: La sfintirea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum facem noi la Sfanta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cand se zice: Luati mancati… si celelalte. Nu au rugaciunea de pogorare a Duhului Sfant, peste Daruri

8. celibatul preotilor: Preotii catolici nu se casatoresc. Sunt celibatari, impotriva Sinoadelor ecumenice care au hotarat ca preotii de mir sa aiba familie

9. indulgente papale: Alta ratacire. Papei, daca-i dai parale multe, poti sa faci oricate pacate te iarta, te dezleaga. Sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le da papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor oamenilor care nu au destule fapte bune

10. mirungerea: Catolicii nu miruiesc copii imediat dupa Botez, ci la sapte-opt ani si numai arhiereii ii miruiesc.

Noi avem liturghiile constantinopolitane ale Sfantului Vasile cel Mare, Grigore Dialogul si Sfantul Ioan Gura de Aur, iar catolicii au liturghia romana si cea ambroziana.

Deci acestea sunt în noțiuni mai generale, dar vă îndemn să întrați și la noi pe site la articole și o să găsiți multe alte lucruri ziditoare și folositoare.

Doamne ajută.

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.