Pomenirea la un an de zile

0
0

Sărut mâna, Părinte! Am şi eu o întrebare referitor la pomenirea unui răposat la un an de zile, şi anume, este nevoie de dat „pomul vieţii” şi „masa pe pământ” în ziua pomenirii? Vă mulţumesc din suflet!

  • Elizaveta a întrebat 13 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0

Dragă soră, câte bordee atitea obicee, biserica invață că viața omului nu se sfârșește odată cu moartea trupului. De aceea, creștinii nu-și uită morții după îngroparea lor, ci se preocupă de rugăciuni pentru ei și de pomenirea numelui lor. Soroacele de pomenire individuală a morților în Biserica Ortodoxa sunt urmatoarele:
La 3 zile după moarte (care coincide, de regulă, cu ziua înmormântăriii), în cinstea Sfintei Treimi și a Învierii din morți a Mântuitorului a treia zi.
La 9 zile după moarte, „ca răposatul să se învrednicească de părtașia cu cele 9 cete îngerești și în amintirea ceasului al noualea, când Domnul, înainte de a muri pe cruce, a făgăduit tâlharului raiul pe care ne rugăm să-l moștenească și morții noștrii”.
La 40 de zile (sau șase săptămâni), în amintirea Înălțării la cer a Domnului, care a avut loc la 40 de zile după Înviere, „pentru că tot așa să se înalțe și sufletul răposatului la cer”.
La trei, șase și nouă luni, în cinstea Sfintei Treimi
La un an, după exemplul creștinilor din vechime care în fiecare an prăznuiau ziua morții martirilor și a sfinților, ca zi de naștere a lor pentru viața de dincolo.
În fiecare an, pană la 7 ani de la moarte, ultima pomenire anuală amintind de cele 7 zile ale creației.În rest dacă doriți să faceți o pomană mai deosebită este binevenită și lăudabilă.

Prot Victor Mihalachi

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.