Explicarea

0
0

Sărut mâna părinte! Versetul 4. Cap.9 Vechiul Testament: „Numai carne cu sângele ei, în care e viaţa ei, să nu mâncaţi”. Puteți să-mi dați o lămurire mai detaliată? Mulțumesc anticipat!

  • You must to post comments
0
0

Doamne ajută. Vă fac o altă exprimare mai modernă pentru a vă reda înțelesul acestor cuvinte. Spre exemplu untul este interzis. Si se spune așa: Numai paine cu unt să nu mâncați. În rest pâinea puteți să o mâncați. Și în continuare este destul de bine văzut că se face explicație la sensul sângelui: „e viața ei”. Deci este  destul de clar că în Vechiul Testament a fost oprit să se mănânce sângele, același lucru vestit și: „Dacă un om din fiii lui Israel şi dintre străinii care trăiesc între voi, va mânca orice fel de sânge, îmi voi întoarce faţa mea împotriva sufletului celui ce va mânca sânge…” (Lev. 17,10); „Să nu mâncaţi cu sânge” (Lev. 19,26). Dar să nu uităm că pentru evrei era interzisă și o seamă de carne. Vă mulțumim mult că ați actualizat această problemă pentru că țara noastră face acest mare păcat atunci când la tăiatul porcului strâng sângele pentru a face așa zisa „croveancă” sau „salam din sânge”. Cu adevărat păcat mare este și este oprit și canonic această practică păgână: „… pe cei care din pricina lăcomiei stomacului(pântece), cu oarecare meșteșug prefac(pergătesc) în mâncare sângele oricărui animal și astfel îl mănâncă pe acesta(sângele) îi certăm(pedepsim) după cuviință. Iar dacă cineva s-ar apuca(încumeta), de acum înainte să mănânce în orice chip sânge de animal, dacă ar fi cleric să se caterisească iar dacă ar fi laică să se afurisească” Canonul 67 Trulan. Iar pentru a fi mai lămuriți că nu mâncatul de carne e interzis ci chiar sângele redau canonul 2 Gangra: „Dacă cineva ar osândi pe cel ce cu evlavie și cu credință mănâncă carne, afară de sânge și de jertvă idolească… să fie anatema”. Se sancționează înfrânarea fățarnică. 

Să fim cu luare aminte la cele ce ne învață Sfinții Părinți conform Scripturii. Și pentru aceastea vom da răspuns în fața lui Dumnezeu. Dumneazeu ne va cere socoteală: „Eu voi cere socoteală de sângele fiecăruia dintre voi, Eu voi cere socoteală la toate animalele şi la om, la oameni între ei, Eu voi cere socoteală de sufletul omului”.

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.