Pamantul

0
0

Sărut-mâna părinte! Hristos a înviat! Aș dori să știu și eu câți ani are pământul, ca toți cei care mă știu mă contrazic mereu că are miliarde de ani, eu știu doar de vreo 6000…

  • Anonim a întrebat 13 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0
Uimitor este faptul ca desi uitam cu usurinta ceea ce am mancat acum 3-4 zile la masa de seara, totusi stim cu precizie ce s-a intamplat acum „100.000” de ani. Si mai uimitor, este faptul ca teoria evolutiei evolueaza ea insasi cu o viteza uluitoare. Astfel, in doar 150 ani, sutele de mii de ani, s-au transformat din 1859 incoace, in milioane de ani, apoi in sute de milioane, iar astazi vorbim cat se poate de firesc despre miliardele de ani ale universului. Si nimeni nu se intreaba: „Pana unde mergem cu aceasta minciuna „stiintifica”?”
Insa cu totul altceva vorbeste istoria scrisa a omenirii. Vedem astfel ca nici un calendar de pe pamant nu depaseste in masuratori 8000 de ani. Astfel dupa calendarul chinezesc suntem in anul 4645, dupa cel ebraic in 5769, dupa cel hindus Kali Yuga suntem in anul 5111 iar dupa cel coreean in anul 4342. Interesat este ca aceste calendare nu au ca punct de plecare facerea lumii ci doar cel bizantin, pe care il are Biserica drept-slavitoare, aflandu-ne acum in anul 7517 de la facerea lumii.
Aceasta o stim adunand anii scursi de la nasterea Domnului pana astazi, cu anii de la zidirea lumii pana la nasterea Mantuitorului. Iar anii de la facerea lumii pana la intruparea Mantuitorului sunt 5508, ani care au fost impartiti de sfintii parinti in cinci varste:
„Întâia vârstă a lumii numesc, pe cea dela facerea lui Adam până la potop, (după cei 72 de tâlcuitori, numiţi – Septuagintă -),
ani………………………………………………………..2262
A doua vârstă, pe cea de la potop până ieşirea fiilor lui Israel,
ani…………………………………………………………1632
A treia vârstă, pe cea de la ieşire până la zidirea Bisericii în anul al 4-lea – Solomon,
ani………………………………………………………….601
A patra, pe cea de la zidirea Bisericii, până la risipirea ei, (robia Ierusalimului)
ani………………………………………………………….424
A cincea, pe cea de la risipire până la întâia venire a Domnului nostru IS. HS.
ani………………………………………………………….589
Total…………………………………………………….5508″
(Schimonahii Teofil şi Arsenie Cotea din Muntele Athos)
Si daca cercetam izvoarele scrise ale istoriei, vedem ca se pastra, pana nu foarte demult, anul facerii lumii ca an de referinta al scurgerii timpului, dupa cum si este firesc.
Epoca cea dela zidirea lumii, şi din iudei şi din alţi scriitori de ani, mulţi în multe feluri o scriu; însă Biserica Creştină Ortodoxă de Răsărit legiuieşte, că Domnul nostru Iisus Hristos S-a născut, după Trup, din Prea Sfânta Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria, în anul 5508 dela facerea lumii. Pe care şir de ani oarecarii obişnuiesc a-i împărţi – adică vremea cea dela întemeierea lumii şi până la întâia venire a Domnului nostru Iisus Hristos – în cinci vârste:
Întâia vârstă
a lumii numesc, pe cea dela facerea lui Adam până la potop, (după cei 72 de tâlcuitori, numiţi – Septuagintă
5
-), ani……………………………………………………………..2262 A doua vârstă, pe cea de la potop până ieşirea fiilor lui Israel, ani……………………………………………………1632A treia vârstă, pe cea de la ieşire până la zidirea Bisericii în anul al 4-lea – Solomon, ani…………………………………………………601 A patra, pe cea de la zidirea Bisericii, până la risipirea ei, – robia Ierusalimului, – ani………………………………………………………………..424A cincea, pe cea de la risipire până la întâia venire a Domnului nostru IS. HS. ani…………………………………………..589
Iata cum incepe cronica „Letopisetul Moldovei” a lui Miron Costin: „Letopisetulu Ţării Moldovei de la Aaron vodă încoace, de unde este parasitu de Ureche Vornicul de tara de giosu in orasu in Iasi, in anul de la zidirea lumiei 7183, iara de la nasterea Mantuitorului lumii, lui Iisus Hristos, 1675”. Si iata ce spune Miron Costin despre o epidemie de ciuma din vremea domnitorului Dumitraşcu-vodă: „S-au scornit o ciumă mare în toată ţara în dzilele acestui domnu la vleato 7183, de la luna lui iuni, ş-au ţinut păn’ la ghenarǔ”
Si cronicarul Grigore Ureche merge pe acelasi calendar neschimbat de la facerea lumii. Astfel vorbind despre domnia lui Alexandru Voda cel Batran, aflam ca si polonezii foloseau acelasi calendar, cu precizarea ca nu au cazut de acord cu data mortii lui Alexandru-Voda: „Letopiseţul nostru cest moldovenesc scrie că au fost cursul anilor 6907 <1399> aprilie 25, când au stătut domnu Alexandru vodă; iar letopiseţul cel leşesc scrie că au fost vă leatul 6921 <1413>”
Iarasi vedem ca folosirea calendarului de la facerea lumii nu era doar local din urmatoarele: „Iară la hronograf grecescu scrie că au fostu papa Evghenie şi de la Moldova au fostu Ioasaf si vă leatul 6947 <1436>, cându s-au obârşit săborul. Şi aşa vom putea crede cum scriu grecii, cş ei cum au fostu acolea şi cum au văzut, aşa au însemnatu.” Din aceste cuvinte vedem ca nu numai cronicarii romani si cei polonezi mai sus amintiti, tineau acelasi calendar, ci si grecii.
Cu toate aceste evidente de netagaduit este normal sa ne intrebam cum a reusit omul modern sa uite atat de repede toate aceste lucruri? Stim prea bine: cu milioanele de ani care rezolva orice!

Cu dragoste întru Domnul,

Preot Iulian Rață
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.