0
0

Bună ziua vă rog de mă ajutați, spuneți-mi cine este sfântul Ictenie și în ce împrejurări te rogi anume la el? La noi la Biserică poți plăti slujbă la acest sfânt care va mijloci pentru tine la îndeplinirea unei dorințe cereri de la Dumnezeu. Mersi….

  • You must to post comments
0
0
ECTÉNIE, ectenii, s.f. (în Biserica ortodoxă) Șir de rugăciuni rostite de preot sau de diacon în cursul serviciului religios.îndemn stăruitor la rugăciune; este rugăciunea de cerere cea mai completă, o sinteză a cererilor Bisericii în cadrul Liturghiei Ortodoxe; lat. collecta = rugăciune colectivă,socială — rostită în numele poporului („Cu pace Domnuluisă ne rugăm…“, „Miluieşte-ne pe noi, Dumnezeule…rugămu-ne Şie, auzi-ne şi ne miluieşte“); ea formulează dorinţele, nevoile şi cererile spirituale şi materiale ale întregii adunări, în zeci de formule stabilite de Biserică.Despre temeiurile scripturistice ale ecteniei aflăm la ITimotei 2, 1: „Vă îndemn deci, înainte de toate să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri, pentru toţi oamenii“. Parte integrantă a cultului creştin, încă din epoca apostolică, ectenia este atestată de Sfinţii Părinţi, în secolele următoare (Justin Martirul, Ioan Hrisostom, Chiril al Ierusalimului ş.a.). Ectenia este de mai multe feluri:Ectenia mare (cuprinde mai multe cereri), care se rosteşte la începutul Laudelor mari, la Sf. Liturghie, Sf. Taine,ierurgii principale (ex. Aghiasma mare);Ectenia mică este o prescurtare a Ecteniei mari; Ectenia pentru catehumeni

(„Rugaţi-vă cei chemaţi Domnului… Cei credincioşi pentrucei chemaţi să ne rugăm, ca Domnul să-i miluiască pedânşii…“);Ectenia întreită (stăruitoare) care se rosteşte deobicei după citirile biblice („Să zicem toţi din tot sufletul…Doamne, Atotstăpânitorule, Dumnezeul părinţilor noştri,rugămu-ne Ţie, auzi-ne şi ne miluieşte. Miluieşte-ne pe noi, Dumnezeule, după mare mila Ta, rugămu-ne Şie, auzi-ne şi ne miluieşte…“); Ectenia cererilor („… de la Domnul să cerem…“ „Dă, Doamne“). Se mai numeşte σύναψις,ἡ—sinapsis= legătură, unire, pentru că se unesc de obicei mai multe cereri într-o rugăciune; şi εἰρηνικά—eirinika = cu pace, căci conţine mai multe cereri pentru pace (ex.„Cu pace Domnului să ne rugăm“). Ectenia se încheie cu ecfonisul.

Prot Victor Mihalachi
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.