Anul 2009, a fost marcat de trecerea la cele veşnice a mai multe suflete de sfinţi…
După plecarea din lumea aceasta a PF Alexei al II-lea, patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii (5 decembrie 2008), a urmat cea a unui alt patriarh ortodox, PF Pavle, patriarhul Serbiei (15 noiembrie 2009). Avea 95 de ani, dintre care ultimii doi îi petrecuse într-un spital, în suferinţă. La funeraliile din 19 noiembrie a participat şi PF Părinte Daniel: „Om al rugăciunii şi un păstor răbdător şi înţelept, în cele peste şase decenii de viaţă monahală şi peste o jumătate de secol de arhierie (57 de ani), patriarhul Pavle a rămas un păstor bun şi fidel misiunii sale, fiind răbdător şi înţelept, în vremuri grele pentru poporul sârb. A cultivat smerenia şi simplitatea. A reuşit să se aplece cu părintească dragoste către toate categoriile de credincioşi. Vrednicul de pomenire patriarh Pavle a fost şi un luptător statornic în păstrarea şi promovarea credinţei creştine, fiind sensibil la transformările culturale şi sociale din lumea contemporană, afectată de criză, nu doar în domeniul social şi economic, ci, mai cu seamă, în cel spiritual”.
Cunoscutul teolog francez ortodox Olivier Clément, profesor la Institutul „Saint Serge” din Paris, a trecut la Domnul joi, 15 ianuarie 2009. A fost înmormântat pe 20 ianuarie. Părintele Patriah a spus despre acesta că „a fost un teolog inspirat care a ştiut să îmbine credinţa şi cultura, sacrul şi socialul. Teolog laic, el iubea profund Liturghia Bisericii, apropiindu-se cu smerenie de taina prezenţei lui Hristos în Sfânta Euharistie”.
Părintele arhimandrit Teofil Părăian, duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, ne-a părăsit în noaptea de miercuri spre joi, 29 octombrie, la ora 1:45, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca. După o suferinţă de câteva luni, timp în care a fost internat la mai multe spitale din Bucureşti, Deva, Braşov şi Cluj-Napoca, a murit la vârsta de 80 de ani, împlinită la data de 3 martie. Părintele Patriarh a spus despre el că, „deşi nu putea privi cu ochii trupeşti frumuseţile Creaţiei şi chipurile semenilor, părintele Teofil a primit de la Dumnezeu darul discernământului duhovnicesc şi pastoral, pentru a cunoaşte lumina sufletelor celor care veneau la el, îi cereau sfatul şi primeau de la el lumina harului Duhului Sfânt. Cuvântul său a fost primit ca fiind al unui duhovnic înţelept, făcător de pace şi purtător de bucurie”. Nu în ultimul rând, merită a fi pomenit şi un mare atlet al Domnului, un preot misionar, care, am putea spune, a suferit mucenicie pentru Hristos, Părintele Daniile Sisoiev, misionar de excepţie a Bisericii Ortodoxe Ruse! Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească cu Drepţii în Împărăţia Sa!