Biblia ocupă locul 2 în topul cărților preferate ale românilor. Cărțile religioase sunt preferințele de lectură pentru 6% dintre români, mai bine cotate pe lista preferințelor fiind romanele în general (23% dintre români), romanele polițiste (12%), romanele de dragoste (10%), cărțile de istorie (9%) și cărțile de specialitate (7%). Obiceiurile și preferințele de lectură ale românilor au fost analizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), care a publicat raportul „Obiceiurile de lectură ale românilor”.
Cartea preferată a românilor este romanul „Pe aripile vântului”, 3,02% dintre respondenți indicând acest titlu la întrebarea „Care este titlul cărții dumneavoastră preferate?”. Biblia a fost indicată de 2,50% dintre cei care au răspuns la această întrebare drept cartea preferată. Următoarele titluri sunt „Moromeții”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Cei trei muschetari” și „Shogun”.
Cărțile religioase sunt menționate printre cele citite „ultima dată” de către 10% dintre români. Mult mai citite „ultima dată” par să fie romanele scrise de autori străini (27% dintre români) și romanele românești (13%).
Numărul românilor care obișnuiesc să citească este aproximativ egal cu acela al românilor care nu citesc cărți. Femeile din România domină vârfurile de tendințe, fiind mai prezente decât bărbații atât în topul celor care citesc, cât și în topul celor care nu citesc.
Sondajul a arătat că 22% dintre români nu citesc deloc, 2% citesc doar ceea ce li cere la școală sau la facultate, iar unul din 5 români declară că a citit o carte cu mai bine de un an în urmă.
Dacă 3% dintre români susțin că ei sunt capabili să lectureze o carte în doar câteva ore, un procent mult mai semnificativ (42%) afirmă că au nevoie de câteva zile pentru ca să termine de citit o carte. Cei mai rapizi cititori sunt românii din zona Moldovei, 5,9% dintre aceștia mărturisind că lecturează o carte în câteva ore. Sondajul IRES a relevat că abilitățile de lectură sunt corelate cu nivelul de educație. Astfel, cu cât o persoană are o pregătire școlară mai avansată (studii universitare, postuniversitare), cu atât scade timpul necesar pentru citirea unei cărți.
Românii citesc din pasiune sau plăcere (26%), pentru a se relaxa (21%) sau pentru a-și ocupa timpul liber (10%). Alte motivații pentru lectură sunt: formarea unei culturi generale, documentarea, curiozitatea, dezvoltarea vocabularului, plictiseala, etc.
Sumele alocate de români achiziției de carte variază de la sub 50 de lei într-un an (pentru 12% dintre respondenți) până la peste 1.000 de lei pe an (5%). Românii care alocă peste 1.000 de lei pentru a cumpăra cărți sunt, cel mai frecvent, persoane cu vârste de peste 65 de ani, care locuiesc în regiunea de sud a țării.
La sondaj au participat 1.237 de persoane cu vârste de peste 18 ani.