De ce homosexualitatea nu este ca heterosexualitatea
În afara motivelor evidente, ce țin strict de un act sexual care câteodată este prea mult dezbătut în presă în detrimentul unei discuții mai serioase, recent au apărut noi opinii care ar trebui să frâneze puțin ritmul cu care homosexualitatea este acceptată și încurajată în societate.
Pentru prima dată, Organizația Mondială a Sănătății trage semnale serioase de alarmă cu privire la actul homosexual, susținând că riscul de contaminare cu virusul HIV este atât de mare, încât nu ajunge doar folosirea unei protecții cu rol de barieră fizică. Toți bărbații homosexuali sau bisexuali, care se angajează în relații sexuale cu alți bărbați, ar trebui să urmeze un tratament profilactic pentru HIV/SIDA, citează The Atlantic.
Homosexualitatea, privită prin ochii OMS
Agenția este la primul anunț de acest gen, avertizând că măsura îi vizează pe toți cei din acest grup, indiferent de gradul de expunere la virus. Conform OMS, riscul ca un bărbat să fie infectat cu virusul HIV crește de 20 de ori în momentul în care se angajează în relații sexuale cu alt bărbat, decât dacă s-ar abține.
Luată în fiecare zi, pastila recomandată pentru a preveni infecția a demonstrat o eficiență de 92%. Într-un update al ghidului pentru prevenirea infecției cu HIV, OMS estimează că dacă bărbații homosexuali și bisexuali ar fi de acord să urmeze tratamentul, ar putea fi prevenite un milion de noi cazuri în următorii 10 ani.
Măsura vine să susțină o politică similară adoptată de cei de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care recomandau în luna mai ca asistenții sociali să poată oferi acest medicament, comercializat în SUA sub numele Truvada, persoanelor cu risc mare de infecție, precum bărbați homosexuali și bisexuali, consumatorii de droguri injectabile și femeilor care sunt în relații cu bărbați bisexuali.
Drama Truvada
Adoptarea acestei măsuri este însă contracarată de două probleme. În primul rând, „la liber” medicamentul costă în jur de 13.000 de dolari pe an. Mai nou, s-ar părea că asigurările medicale, inclusiv cele de la stat, oferă rețete pentru medicament, însă prețul s-ar putea să fie tot prea mare pentru cei mai săraci.
De asemenea, dacă vorbim la nivel mondial, homosexualitatea este o crimă capitală în 5 țări și se pedepsește cu închisoarea în altele 70, ceea ce înseamnă că o proporție mare a populației cu risc crescut de infecție cel mai probabil nu va putea urma solicitările OMS, scrie The Atlantic.
În al doilea rând, din 2012, de când Truvada a primit permisiunea de a fi folosit ca tratament profilactic, s-a iscat o dezbatere aprinsă despre cum ar putea deveni un înlocuitor riscant pentru folosirea prezervativelor. Președintele Fundației AIDS Healthcare chiar catalogase Truvada ca un „drog de petrecere”, pentru că ar facilita contactele sexuale fără angajament.
Deși medicii spun clar și răspicat că nu este o alternativă, ci o măsură în plus de protecție, în comunitatea gay cei care se gândesc să urmeze tratamentul, interesându-se de el și strârnind discuții, sunt ostracizați, catalogați drept „prostituate”.
Medicii rămân dezarmați în fața unei asemenea opoziții și depun eforturi pentru a crește notorietatea tratamentului. Măsura atinge o coardă sensibilă acum, când speranțele că boala ar putea fi eradicată au fost distruse de involuția singurului bebeluș despre care se spunea că a fost vindecat.
Povestea bebelușului din Mississippi a ținut prima pagină a ziarelor în 2013, când medicii l-au prezentat ca primul caz vindecat. Bebelușul se născuse deja infectat și în primele 30 de ore i-a fost administrat un tratament agresiv, sub care a rămas pentru următoarele 18 luni. Medicii au oprit tratamentul când au observat la un control că nu mai există urme de virus în organism. Au trecut alte 27 de luni fără niciun fel de tratament, pentru ca acum testele să arate că virsul începe din nou să se replice, scrie Reuters.
De la homosexualitate la incest
În afară de efectul pe care actul homosexual îl are asupra persoanelor care îl practică, recent a revenit în presă o discuție despre efectul pe care acceptarea homosexualității îl are asupra societății.
Discuția a pornit de la un caz din Australia, unde un judecător a fost suspendat după ce a comparat homosexualitatea cu incestul, spunând că așa cum homosexualitatea a fost acceptată, deși în trecut nu era, un juriu ar putea considera că nu este nimic anormal ca doi frați să aibă relații sexuale, dacă sunt majori.
„Dacă ar fi anii 1950, un juriu de 12 persoane ar spune că nu este natural ca un bărbat să fie interesat de la alt bărbat, sau de un băiat. Astăzi, aceste lucruri nu mai sunt valabile”, citează LifeSiteNews.
Remarcile au fost făcute în timpul judecării unui caz în care un bărbat a fost acuzat că și-a violat sora în 1970 și 1981. Judecătorul s-a văzut prins într-o dilemă pentru a da un verdict în al doilea antecedent, când fata era deja majoră. „Incestul este ilegal doar pentru a preveni anormalitățile cromozomiale”, însă din cauza accesului la contraceptive și la avort asta nu mai e o problemă, a declarat el.
Întrebări noi pentru societate
Deși comparația judecătorului a fost imediat contestată, acesta nu este nici pe departe singurul caz de acest gen, care ridică întrebări despre influența homosexualității asupra statutului altor tipuri de relații sexuale în fața legii, printre care poligamia și incestul.
În țările în care incestul este ilegal doar pe baza considerentului biologic, liberalii încep să susțină că dacă partenerii sunt adulți ce își dau consimțământul că doresc o relație din care nu vor rezulta copii, de ce ar trebui să se interpună legea? „Incestul ar putea părea nenatural, dar la fel spuneau oamenii și despre homosexuali, până de curând,” scrie și Slate. La acest punct în discuție conservatorii se mândresc că au avertizat asupra acestui lucru, spunând că dacă vor fi doborâte legile împotriva homosexualității, vor urma legile împotriva poligamiei și a incestului.
În definitiv, argumentul conservatorilor, care are în vedere nu biologia, ci moralitatea, este singurul care ar putea împiedica acest scenariu. Argumentul spune că familia depinde de o strucută morală clară: mama, tata, copilul. Când un tată are relații cu un alt bărbat sau mama are relații cu unchiul sau bunicul, structura familiei se destramă. Copii au nevoie de relații și roluri clare, fără acestea se dezorientează. Deci legile care distrug structura familiei afectează direct dezvoltarea copiilor.
Acest argument este și cel pe baza căruia Curtea Supremă din Ohio a dat un verdict în caz de incest: „O relație sexuală între părinte și copil sau între părinte-vitreg și copil-vitreg distruge unitatea familiei.” Iar din moment ce „părinții nu încetează niciodată să fie părinți”, efectul unei asemenea relații este același chiar dacă relația este consensuală și are loc între doi adulți, consideră Curtea.
Aceleași argumente au fost invocate și pentru un caz din Germania, implicând doi frați: „Relațiile incestuoase schimbă relațiile, rolurile sociale și ordinea în familie …, perturbând funcția vitală pe care familia o are în comunitatea umană.” Întrebarea este până când vor mai fi valabile aceste argumente?