În ultimul timp foarte des primim întrebare de la creștini dacă este pacat sa mergem la un preot caterisit de episcop, dar care face parte acum dintr-o așa numită biserică autonomă?

 Dragii noștri, caterisirea nu se face pur și simplu de către episcop în mod unilateral. Decizia episcopului se bazează pe hotărârea în acest sens luată de un judecata bisericească, care analizează aceste cazuri. Dacă a fost caterisit atunci el nu mai poate sluji ca preot. Punct! Caterisirea înseamnă înlăturarea din cler a unui preot, prin ridicarea dreptului de a sluji la altar. Preotul caterisit nu mai are voie să săvârșească nici un fel de slujbă religioasă.

Din păcate foarte mulți foști preoți, certați cu rânduielile și canoanele Bisericii, după ce sunt caterisiți, în loc să se pocăiască și să caute iertarea, se alătură unor așa numite „biserici” care mai de care mai „ortodoxe” și înșeală credincioșii, comportându-se ca și cum nimic nu s-a întâmplat.

Să fim bine înțeleși! Degeaba „mergi” la „părintele” respectiv. Liturghia slujită de el nu este Liturghie, spovedania făcută de el nu este spovedanie, într-un cuvânt, „Sfintele Taine” făcute de el nu sunt nici „Sfinte” și nici „Taine” pentru că i s-a luat dreptul de a le sluji. Sigur, poate să aibă fel de fel de argumente, fel de fel de motive, însă lucrurile așa stau.

Prin urmare, dincolo de a fi sau nu păcat, a „merge” la „preotul” respectiv, cu siguranță nu îți este de folos. Este „păcat” să pierzi timp prețios pentru mântuire și să „beneficiezi” de niște „slujbe” prin care să nu lucreze harul lui Dumnezeu.

Probabil ai în parohia de care aparții un părinte rânduit canonic! De acela ascultă și la acela „mergi” pentru binele sufletului tău iar pentru preotul caterisit roagă-te ca Dumnezeu să îl lumineze și să se întoarcă din starea de înșelare în care se află. Altfel se va pierde pe sine și îi va lua și pe alții după el. Sper ca acest mic articol să aducă o lumină cît de mică celor care se ciocnesc cu astfel de situații, pentru că mulți zic las că și el e tot preot si poartă cruce la gît. Dar preotul caterisit nu mai are voie să săvârșească nici un fel de slujbă religioasă.

Pr. Victor Mihalachi