Cum scap de patima masturbării?
Nu mai este nici un secret că lumea în care trăim astăzi este mai desfrânată ca oricând. Nu are rost să mai dăm vina pe ispitele care ne sunt băgate pe gât în fiecare zi prin reclamele cu îndemnuri sexuale, prin deztrăbălarea multor tineri (tinere) şi mulţi alţi factori care stârnesc şi întreţin patima desfrâului.
„Ştiu că am patima malahiei (masturbării) de 1,2…5…10-20 ani şi vreau să scap de ea. Văd că nu mă lasă, că mă domină complet încă din copilărie şi nu văd, din groapa în care mă aflu, măcar o rază de speranţă… sau măcar să ştiu cât am de străbătut până să ajung la suprafaţă. Dar vreau să scap cu orice preţ.”
Dacă ai ajuns până în acest punct, în care realizezi cât de mult rău ţi-a făcut această patimă, cât de mult ţi-a schimonosit sufletul, atunci să ştii că ţii în mână biletul de vindecare din partea Doctorului sufletelor noastre. Contează dacă eşti dispus să primeşti vindecarea. Chiar asta este singura problemă. Un singur DA! spus sincer lui Dumnezeu. Nu are rost să te amăgeşti că vei reuşi prin propriile forţe să scapi de această patimă… vei eşua lamentabil… iarăşi şi iarăşi. Singura cale este Hristos. El este cel care vindecă adânca patimă care ma stăpâneşte, El este izbăvirea mea. Dar pentru aceasta trebuie să fac şi eu ceva, trebuie ca şi eu, în calitate de „pacient” să lupt cu boala. Pentru că acest păcat l-ai săvârşit în trup, lupta trebuie dusă pe două fronturi, atât fizic cât şi sufletesc:
În plan fizic:
Evită locurile şi momentele în care de obicei cădeai în aceea patimă, caută să faci altceva sau să faci altfel lucrurile.
Şterge toate filmele şi pozele urâte din calculator şi toate site-urile care te făceau să cazi în păcat. Evită să te uiţi aşa mult la televizor.
Evită să mănânci în general mâncăruri grase, pe cât posibil;
Masa de seară are o importanţă covârşitoare în lupta împotriva patimei masturbării, pentru a nu se activa atunci când suntem cei mai vulnerabili, adică noaptea, aşa că:
– Nu mânca la ore târzii, cea mai târzie masă să fie la maxim ora 8 seara;
– Nu mânca la masa de seara mâncăruri prăjite, cu grăsimi, sau puternic condimentate, şi sub nici o formă cu usturoi. Tot la masa de seară, să nu bei sucuri energizante sau cele care stimulează sistemul nervos (coca cola, fanta, sprite, zup, etc) . Toate aceste feluri de băuturi şi mâncăruri excită şi stimulează sistemul nervos, care suferind de patima desfrânării, dirijează energia calorică suplimentară tot spre desfrânare.
– Nu mânca pe săturate la masa de seară chiar dacă este foarte greu (la început) de făcut lucrul acesta. Chiar dacă vii frânt de foame noaptea acasă, nu mânca pe săturate pentru că patima masturbării este strâns legată de patima lăcomiei pântecelui.
Mănâncă cu program regulat, de 3 ori pe zi, sau pe cât posibil, cu variaţii cât mai mici.
Nu mânca multe feluri de mâncare la o masă, chiar dacă zici că iei puţin din fiecare. Acesta este luxul lăcomiei pântecelui care tot la desfrânare duce.
Celălalt plan în care trebuie să duci lupta este cel sufletesc:
Pentru că totul izvorăşte din suflet iar ochii sunt oglinda sufletului, trebuie să avem mare grijă unde ne „zburdă” privirea. Să încercăm să evităm cât mai mult contactul privirii cu persoanele care ne stârnesc această patimă. Dacă este nevoie să mergi cu capul în jos pe stradă, iţi spun MERGI CU CAPUL IN JOS, şi nu te ruşina daca vrei cu adevărat să scapi de această patimă. Fă aceasta până ai să te simţi mai întărit. Alt aspect sunt gândurile din mintea ta (paza minţii). Nu cumva să te gândeşti, chiar şi atunci când iţi pare rău pentru cei ai făcut, la cum ai săvârşit păcatul. Aducerea aminte a păcatelor este parte a pocăinţei, dar aducerea aminte despre cum am săvârşit păcatul este lucrarea celui rău care vrea să ne spurce mintea, să ne arunce în deznădejde şi să ne piardă.
Pentru că sufletul a fost schimonosit de această patimă, şi am poftit atât de mult văzând cu ochii, trebuie să reparăm, acest „reflex” atât de rău al imaginaţiei noastre. Cumpără-ţi o icoană cu Domnul Hristos şi (sau) Maica Domnului şi priveşte-o de câte ori eşti în casă şi te încearcă ispitele. Sfinţenia icoanelor şi frumuseţea chipurilor lor iţi vor curăţi mintea, o vor modela şi te vei face sănătos.
„Strigă tare”: Doamne ajuta-mă! când începi să te aprinzi… strigă: Doamne nu mă lasă, că o să cad !
Dacă îţi vin gânduri spurcate, atunci îndepărtează-le deîndată din mintea ta cu o rugăciune scurtă. Făcând aşa, înveţi să nu mai cedezi teren vrăjmaşului pentru a te ispiti şi a cădea în păcat. Şi cu cât lupţi împotriva gândurilor rele mai devreme cu atât mai uşor este de îndepărtat ispita.
Ţine minte că patima masturbării, care până la urmă este patima desfrâului, (poate) merge mână în mână cu alte patimi pe care le ai şi nu le conştientizezi. Cu lăcomia pântecelui merge fără dubii, apoi poate merge cu violenţă sub orice formă (jocuri, filme, etc), dar de aceasta ai să-ti dai seama probabil mai târziu.
Oricât de obosit ai fi înainte de culcare, să nu treci cu vederea rugăciunea de seară. Fără rugăciunea de seară, înseamnă să ne culcăm fără scut în timp de război. Iar noaptea ştii că e război.
Chiar dacă vei face tot ce scrie mai sus, este posibil ca să mai ai căderi, pentru că aceasta nu este o „reţetă de slabire” ci una de luptă împotriva patimei… care ia timp. Cât timp? Nu te gândi la asta, numai Dumnezeu ştie. Tu ia hotărârea fermă înaintea Domnului să nu mai săvârseşti păcatul sub nici un chip, şi-atunci Harul Domnului te va ajuta să învingi. Chiar dacă nu ai să mai cazi în acest păcat o vreme… să nu te amăgeşti că ai scapat de tot. Rădăcinile patimilor ies foarte anevoie din noi. Dar să nu te deznădăjduieşti, şi oricât de mult ai cădea RIDICĂ-TE!
Spovedania este esenţială. Caută-ţi un duhovnic bun la care să te poţi spovedi şi care să-ţi îndrume paşii în această luptă, pentru că de unul singur nu vei reuşi nimic. Pune-ţi toată nădejdea în Hristos! Dumnezeu ţi-a întins mâna, ce mai aştepţi?!
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie